„Ze Ždírce nad Doubravou jsem jel do Žďáru nad Sázavou o půl hodiny déle. Stál jsem v koloně ve Vojnově Městci. Kamiony tam nemohly vyjet stoupání za obcí. Silnice byl pokrytá souvislou vrstvou ledu," řekl řidič zásilkové služby Karel Trávníček.

Podle silničářů a policistů byly na Vysočině problémy se sjízdností silnic jenom na Žďársku. „Na Vysočině jsme zaznamenali patnáct dopravních nehod, při kterých byli zraněni tři lidé. Nejvíce se jich stalo právě na Žďársku," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Silničáři pracovali na tom, aby cesty zprůjezdnili co nejdříve, práce ale postupovaly pomaleji. „Máme málo sypačů, protože většina jich už byla přestavěna pro jiné práce v letním provozu. Ihned mohla vyjet čtyři auta, které jsme měli v zimní úpravě v záloze pro nejnutnější případy," řekl Pavel Sýs, vedoucí výrobního oddělení žďárského pracoviště krajské správy a údržby silnic. Některé vozy silničáři narychlo „přestavovali", aby je mohli jako sypače použít.

Ze sněhového poprašku měly největší radost děti.
OBRAZEM: Sníh a náledí trápí nejen řidiče

Například k Radňovicím mezi Žďárem a Novým Městem měl i sypač problémy se dostat. Dopravu tam zablokoval kamion. Silnice se tam po nočním sněžení proměnila ráno v kluziště.

Spousta lidí, kteří cestují do práce autem, využila kvůli problémům na silnicích raději železnici. „Když jsem viděla zablokovanou silnici na Nové Město, vrátila jsem se zpátky do Žďáru a šla raději na vlak," řekla Petra Jarošová.

Jak zmínil Pavel Sýs, na některých místech si problémy přivodili řidiči, kteří už mají přezuto na letní pneumatiky a vyjeli na nich na sníh a led.

Kolem desáté hodiny podle Sýse přetrvávaly problémy jen v okolí Herálce. Jinak byly silnice sjízdné, některé se zvýšenou opatrností. „Situace se zhruba do desáté hodiny stabilizovala. Ridiči by ale měli být opatrní i v dalších dnech, protože situace se může opakovat," připomněla Dana Čírtková, mluvčí policie.