„Vzhledem ke změně ordinačních hodin lékařské pohotovostní služby radní doporučili zastupitelům, aby se tyto peníze směřovaly na aktuální potřeby polikliniky podle návrhu ředitele," uvedl starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

Uspořené peníze mají být použity především na obnovu přístrojového vybavení v poliklinice. Jedná se o pořízení nechlazené centrifugy za asi 130 tisíc korun, ultrazvuku za zhruba osmdesát tisíc, a pak ještě menší investice, jako je například zakoupení polohovací lavice a lehátka či výmalba rehabilitace.

„Až zastupitelé v listopadu schválí rozpočtové opatření na uspořenou částku, budeme moci vyhlásit výběrové řízení na dodavatele, abychom vybavení pořídili ještě letos," informoval ředitel žďárské polikliniky Michal Hubert Zrůst.

Od začátku letních prázdnin pohotovost ve žďárské poliklinice funguje jen o víkendech a svátcích. V pracovní dny služba skončila. Podle starostových slov bylo důvodů pro omezení lékařské pohotovosti několik, přičemž došlo i na analýzu týkající se počtu pacientů, kteří pohotovost využívali. „Ve všední dny to vycházelo na 2,9 pacienta za čtyři hodiny," sdělil starosta s tím, že problematiku projednávala sociální a zdravotní komise a v úvahu byl brán i názor novoměstské nemocnice, zda ji změna nějak výrazněji nezatíží.

K tomu nedošlo, což potvrdil mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl. „Předpokládali jsme, že po omezení pohotovostní ve Žďáře na emergency ve všední dny přibudou tak jeden až dva pacienti, přibližně tak nějak to také je," sdělil mluvčí.

Dalším z argumentů pro omezení fungování pohotovosti bylo vedle zjištění, že není mnoho podobně velkých měst, která by platila podobnou službu, právě úspora. Ta byla vyčíslena na 600 tisíc korun ročně, s čímž také koresponduje ušetřených 304 tisíc za druhé pololetí. Letos bylo na provoz pohotovosti vyčleněno 1,67 milionu korun.