Postup prací při rekonstrukci chladicích věží je technicky velmi náročný a velmi závisí na počasí, které může při silném větru nebo dešti postup prací zdržet. V Dukovanech proto technici poprvé nasadili k odstranění řas a mechanických nečistot poloautomatické zařízení Beta 01.

„Práci, kterou by prováděly desítky lidí ze závěsných plošin ve výškách mezi 20 až 125 metry po dobu jednoho měsíce zvládlo toto zařízení za týden. Vedle časové úspory je tento způsob bezpečnější pro obsluhu a vykazuje velmi dobré výsledky,“ vysvětlil ředitel divize Jaderná energetika Bohdan Zronek.

Ilustrační foto
V Kamenné budou hledat nejzdatnějšího Kameňáka

Zařízení je třetím prototypem vyvinutým konstruktérem Karlem Englišem. Pro použití na stěnách chladicích věží ho funkčně upravil Zdeněk Kosina, revizní technik společnosti, která rekonstrukci věže provádí. Konstrukce připomíná pavouka, který má tři rotační talíře s tryskami. Do nich je prostřednictvím vysokotlakých hadic připojených k agregátu s vysokotlakým čerpadlem přiváděna voda o tlaku 600 až 800 barů.

Zdroj: JE Dukovany

Zavěšený je na dvou ocelových lanech o průměru šest milimetrů. Přesun po ploše zajišťují celkem čtyři elektromotory a dva navijáky. Při práci se zařízení pohybuje rychlostí pět až dvanáct metrů za minutu.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Řidič renaultu nepřežil srážku s nákladním vlakem

Ve srovnání s čištěním stěn pomocí závěsných plošin, je tato varianta výrazně bezpečnější. Ovládání provádí pouze jeden člověk ze země a dva horolezci kontrolují chod zařízení z koruny věže. Každý ušetřený den je z důvodu velkého vlivu počasí na průběh prací velmi významný. Před finálním nanesením speciálním ochrany proti UV záření musí pracovníci ještě provést ruční odstranění nesourodých betonových částí, ošetření ocelových armatur pláště, nanést novou vrstvu speciální směsi a na závěr opatřit nátěrem šedé barvy.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Muž vztáhl ruku na partnerku. Policisté ho z domu vykázali
Policie ČR. Ilustrační foto.
Muž vztáhl ruku na partnerku. Policisté ho z domu vykázali