V jednom z nich sedí první dáma České republiky Ivana Zemanová spolu se svou tajemnicí Blankou Mráčkovou. Mají nabitý program. Aby vše stihly podle plánu, řídí se podle několikastránkového minutovníku. Za pětatřicet minut musí být v Břevnici na Havlíčkobrodku. Zapnou se majáčky a kolona se rozjede.

Vše šlape jako hodinky. V 11.35 první dáma vysedá za auta. Na sobě má černé šaty, na uších se jí lesknou perličky, vypadá mile a přirozeně. Na výletě po Vysočině ji doprovází i manželka hejtmana kraje Jitka Běhounková. Nechybí ani ochranka, která bedlivě střeží kroky manželky Miloše Zemana. Dámy se vítají s pracovníky domova. Ti se před jejich návštěvou trošku zapotili. Pro manželku prezidenta napekli domácí koláčky, připravili domácí šťávu a naklidili. „Jsme hrdí, že si nás první dáma vybrala. Už čtrnáct dní, od té doby, co jsme se dozvěděli, že nás navštíví, se připravujeme," řekla s úsměvem ředitelka domova pro seniory v Břevnici Hana Hlaváčková.

Domov to není ledajaký. Připomíná spíše domeček na venkově. Senioři sedí na lavičkách na zahradě, v jejímž koutě je kurník se slepicemi, králíkárny a nechybí ani truhlíky se zeleninou a bylinkami.

První dámu ale více zaujal hnědý psík na vodítku. „Jak se jmenuje?" zeptala se ošetřovatelů a hned se dozvěděla vše o čtyřnohém Leonovi. Je z útulku a je příliš divoký. Jakmile ho pustí z vodítka, hned zmizí, a proto ošetřovatelé zvažují, že by opatřili jiného, který by se více přátelil se seniory. Udat Leona první dámě se ale nepodařilo, a tak mu delegace po prohlídce domova zamávala z auta a vydala se na oběd do Bistrot de Papa v Horních Dubenkách. Tato vesnička se nachází nedaleko Počátek, v bistru však vaří Francouz, a přestože jeho kuchyňka je malá, troufne si v ní připravit jídlo i první dámě.

Ale čas běží a minutovník káže vyrazit do sklárny Brokis v Janštejně. Ta vyrábí netypická světla a lampy, například ve tvaru muffinů.

„Nebojíte se o svoje know how, když takhle svou firmu prezentujete?" ptá se první dáma majitele sklárny. Ten jí však bezstarostně vysvětlí, že vyrábět ze skla to, co umí jeho skláři, není žádná hračka. „Jdeme až na hranici toho, co se sklem jde udělat.," odvětí.

První dáma v doprovodu projde výrobou. „Můžete si u té práce sednout?" zastaví se a starostlivě se zeptá jedné z dívek. „To můžu," usměje se dívka ze sklárny, a vysvětlí, jak se barví podstavce pod svítidla, aby se barva hezky leskla. Přestože o skle a lampách by se dalo dlouze povídat, přichází jakoby od někud z režie pokyn k odchodu, aby se stihlo dorazit včas do posledního cíle – na zámek v Žirovnici.

Na nádvoří už stojí několik lidí, kteří se přišli na první dámu podívat. Po dlažkách klapou podpadky na už trochu unavených nohou dam. I přesto ale nakonec delegace sejde i do sklepení zámku a nevynechá ani expozici knoflíkářské perleti a šicích strojů. Ivana Zemanová i za jeden usedne a zkusí ho rozšlapat. Jde to snadno, a to i po dlouhém dni.

Na Vysočině Ivana Zemanová setrvá i ve čtvrtek. Na Základní škole speciální a Praktické Jihlava rozdá žákům vysvědčení a nahlédne do výroby pribináčků v Přibyslavi.

Ivana Holzbauerová