Na mimořádném zasedání jednohlasně schválili návrh smlouvy.

Podle náměstka hejtmana Libora Joukla by výstavba knihovny mohla začít příští rok.

Kraj s městem původně vyjednával o zhruba 30 milionů korun vyšším příspěvku na novou knihovnu, což ale havlíčkobrodští zastupitelé 13. června neschválili.

„Tři dny nato jsme se pracovně sešli znovu a vedení Vysočiny předložili vlastní návrh, který kraj po připomínkách přijal," uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Ten podotkl, že jde o jasný signál, že město o knihovnu stojí. V dřívějších debatách se totiž ozývalo to, že by krajská knihovna měla stát v Jihlavě. Náklady na knihovnu v Havlíčkově Brodě, včetně vybavení, budou podle dříve zveřejněných údajů kolem 160 milionů korun a dalších 30 milionů korun by měl stát parkovací dům pro 99 aut.

Krajská knihovna zatím v Havlíčkově Brodě sídlí ve Staré Radnici a potřebuje více místa. Město o novou budovu bojuje léta. Kraj nyní její stavbu připravuje na volném pozemku u kulturního domu Ostrov. Město také schválilo, že s krajem smění potřebné pozemky. Navrhlo rovněž výši příspěvku na chod nové knihovny. V prvním roce je radnice ochotna přispět deseti miliony korun.

„Přesně po roce by se tato částka upravila po vzájemném jednání s přihlédnutím ke skutečným nákladům," řekl starosta. Nyní radnice na knihovnu za rok dává 7,6 milionu korun. Stavbu nové knihovny v Brodě začal kraj připravovat již před deseti lety, a to u nemocnice.