Již v pondělí začne částečná uzavírka ulice Humpolecká, a to od železničního nadjezdu až po bývalé kasárny. Omezení skončí až 18. září, přičemž provoz po celou dobu oprav bude řízen kyvadlově pomocí semaforů. Nejtěžší kamiony nebudou smět místem projíždět.

„Práce budou probíhat ve dvou etapách. V každé z nich bude uzavřena jedna polovina vozovky, na druhé polovině silnice bude provoz řízen kyvadlově pomocí semaforů," uvedla ředitelka jihlavské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Marie Tesařová. Ta podotkla, že první etapa začne v pondělí a potrvá až do 13. července. „V této etapě proběhnou stavební práce na pravé polovině vozovky ve směru od Humpolce. Křižovatka Humpolecká – U Kasáren bude uzavřena pro veškerý provoz. Naopak vjezd a výjezd vozidel ze čtvrti Čechova bude umožněn pouze přes provizorní komunikace z parkoviště u budovy hasičského záchranného sboru," vysvětlila Tesařová.

Hlavním investorem stavby je ŘSD a délka opravovaného úseku je 620 metrů. Druhá etapa začne 14. července a potrvá až do 18. září. „V této etapě proběhnou stavební práce na druhé straně, tedy na levé polovině vozovky ve směru od Humpolce. Křižovatka Humpolecká – Ing. Kašpara bude zcela uzavřena. Naopak vjezd a výjezd vozidel ze čtvrti Pod Letištěm bude možný pouze ulicí Lipnická," pokračovala Tesařová.

Podle Milana Šerého, jehož firma má na starosti dopravní značení, bude interval na semaforech ve směru z Havlíčkova Brodu nastaven na tři minuty.

Naopak směrem od Šmolov bude interval dvě minuty. „V prvních dnech budeme provoz samozřejmě sledovat a intervaly případně upravíme," konstatoval Šerý.

Společně s rekonstrukcí silnice vznikne také po pravé straně směrem z Havlíčkova Brodu nový chodník a cyklostezka. Celkové náklady se pohybují okolo deseti a půl milionu korun.

„Předpokládáme, že největší dopravní problémy, tedy kolony aut, se budou tvořit během dopravní špičky. Myslím si, že je důležité, aby všichni řidiči byli seznámeni s průběhem stavby a případně se opravovanému úseku zcela vyhnuli," řekl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Ten podotkl, že podrobné informace a případné aktuality lidé naleznou i na webových stránkách města.

Dodejme jen, že až do září probíhá také oprava silničního mostu přes potok Žabinec u hotelu Slunce v sousedství největší a nejfrekventovanější světelné křižovatky ve městě.