Říjen

1. října
Kejžlice (okres PE) – První říjnový víkend otevřel Miloš Kovář, rodák z Kejžlice, soukromou letištní plochu, kterou vybudoval poblíž Kejžlice, kde byl dříve močál.

6. října
Havlíčkův Brod – Vyhlášená Radniční restaurace v centru Havlíčkova Brodu je zřejmě prokletá. Restaurace opět ztratila svého provozovatele. Nájemní smlouvu vypověděla brodská obchodní akademie a hotelová škola, která zde rok fungovala jako středisko pro praxe svých studentů.

10. října
Jihlava – V horní části Masarykova náměstí se zahájila výstava fotosoutěže Milujeme Jihlavu. Do soutěže se zapojili profesionální i amatérští fotografové.

11. října
Havlíčkův Brod – Rekonstrukce historické Staré radnice v centru Havlíčkova Brodu jde do finále. V těchto dnech by mělo dojít ke slavnostnímu otevření. Oprava budovy se však o necelý rok protáhla, a to vinou pražské společnosti Toget, která na sklonku loňského roku nečekaně opustila staveniště. Oprava budovy probíhala čtyři roky.

12. října
Havlíčkův Brod, Pardubice – Bývalý římskokatolický kaplan Erik Tvrdoň z Havlíčkova Brodu půjde definitivně do vězení. Rozhodl o tom odvolací soud v Pardubicích. Za pohlavní zneužívání dvou dívek a sexuální nátlak vůči třem věřícím ženám poslal soud dvaapadesátiletého Tvrdoně na tři roky do věznice s dozorem. Kromě toho nesmí pět let pracovat s dětmi.

13. října
Pelhřimov – V Průběžné ulici v Pelhřimově se otevřelo nové obchodní centrum. Zákazníci tak mohli navštívit novou prodejnu s elektronikou, hračkami, drogistickým zbožím nebo s chovatelskými potřebami.

14. října
Biskupice-Pulkov (okres TR) – Ani ne třísethlavá obec Biskupice-Pulkov je už více než rok bez staros-ty. Zvláštní situace však, zdá se, nikomu nevadí. Ani Ministerstvu vnitra. „Nelze považovat za odporující zákonu, pokud obec funkci starosty neobsadí," řekla mluvčí ministerstva Martina Němcová.

15. října
Nové Město na Moravě – Více než 150 tisíc korun vydělala benefice obecně prospěšné společnosti Portimo. Akci navštívilo na 800 příznivců dobročinnosti a zábavy. Vybrané peníze pomohou dětem, ale i dospělým nacházejícím se v nepříznivé sociální situaci.

Jihlavsko – Senátorem na Jihlavsku byl zvolen na dalších šest let občanský demokrat Miloš Vystrčil (ODS). Ve druhém kole voleb se ziskem 53,38 procenta hlasů porazil historika Michala Stehlíka (KDU-ČSL).

16. října
Cetoraz (okres PE) – Marie Matoušková z Cetoraze oslavila 108. narozeniny. Paní Matoušková je nejstarším obyvatelem Vysočiny a zároveň jednou z nejstarších žen v České republice.

20. října
Jihlava – Legendární hokejový reprezentant Jiří Holík a uznávaný hudební pedagog, vědec a propagátor folkloru Ladislav Fučík se stali držiteli nejvyššího ocenění Kraje Vysočina, kamenné medaile. Kraj ji dává osobnostem, které se dlouhodobou prací zasadily o významný prospěch obyvatel Vysočiny.

21. října
Žďár nad Sázavou – Nově zrekonstruovanou biologickou čistírnu odpadních vod spustila společnost Žďas. Napomůže větší ekologičnosti provozu tohoto strojírenského giganta ze Žďáru nad Sázavou. Čistírnu odpadních vod provozuje Žďas od 50. let minulého století. Původní zařízení už pracovalo na hranici svých technologických možností.

Třebíčsko – Nepříliš dobrou sezonu měli za sebou ovocnáři na Třebíčsku. Letní ovoce kvůli mrazům téměř nebylo, A ani podzimního není mnoho. Na jabloně totiž už na jaře zaútočila choroba známá jako strupovitost. Podobně zákeřné jsou pilatky, které útočí na peckoviny, hlavně na švestky.

25. října
Jihlava – Světovou premiérou filmu Zákon Helena české dokumentaristky Petry Nesvačilové se zahájil jubilejní dvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Během šesti festivalových dnů diváci mohli zhlédnout 310 snímků.

30. října
Nové Město na Moravě (okres ZR) – Do Nového Města na Moravě se na skok vrátil rodák Jiří Brady. Z Česka si odvezl řadu ocenění, vyjma toho nejvyššího. Původně měl být v Praze vyznamenán Řádem T. G. Masaryka, ale prezidentská kancelář jej ze seznamu vyškrtla. Jiří Brady jako jediný z rodiny přežil holokaust. Od roku 1951 žije v Torontu.

31. října
Třebíčsko – Třebíčsko má nejsilnější pozici v krajské radě od roku 2000, kdy současné krajské uspořádání vzniklo. Nejjižnější okres Kraje Vysočina budou v příštích čtyřech letech zastupovat radní Jana Fialová (ČSSD), Pavel Pacal (SPV) a Pavel Franěk (ANO).

Listopad

2. listopadu
Humpolec (okres PE) – V Humpolci se ztratil místní farář Marek Šavel. Policisté nalezli Šavlův automobil a doklady u vodní nádrže Trnávka. Kolem knězova zmizení se rozvíjelo mnoho teorií, od útěku až po sebevraždu. Farář nebyl do dnešního dne nalezen.

3. listopadu
Třebíčsko, Vysočina – Policie postupně likviduje střelnice provozované neziskovými spolky na Vysočině. K likvidacím dochází podle právníka Luboše Klimenta navzdory postoji soudu a Ministerstva vnitra, které se v minulosti za tyto spolky postavily. Policie uzavřela střelnice ve Šlapanově a v Okříškách na Třebíčsku.

5. listopadu
Třebíč – Konec výherních automatů povolovaných městem v Třebíči opět nenastane. Několikrát odkládanou zakazovací vyhlášku přijatou v červnu 2012 sice zastupitelé zrušili, ale přijali novou s účinností od roku 2018.

Jihlava – V jihlavském domě kultury (DKO) se uskutečnila osmá celostátní přehlídka choreografií folklorních souborů s názvem Tvůrčí taneční dílna.

6. listopadu
Horní Cerekev (okres PE) – Halu na skladování ořechů, sušeného ovoce a semen v Horní Cerekvi zachvátil požár. Vyhořel sklad surovin a hotových výrobků, výrobní halu požár nedostihl. Škody se vyšplhaly na více než sto milionů korun.

7. listopadu
Třebíč – Vedení města Třebíče letos vyhlásilo výběrové řízení. Do soutěže se přihlásila pouze společnost Trado MAD, přestože radní dopředu avizovali, že chtějí přilákat co nejvíce zájemců. Zakázkou se začala zabývat policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Velké Meziříčí – Sto čtyři hlasovací lístky se vrátily velkomeziříčské radnici, která uzavřela anketu, v níž místní obyvatelé určovali nejpalčivější problémy města.

9. listopadu
Jihlavsko – Rada Kraje Vysočina potvrdila, že Velký Pařezitý rybník u Řásné zůstává označen přírodní rezervací. V letních měsících je tento rybník prakticky jediným přírodním koupalištěm na Jihlavsku, které si uchovává čistotu vody po celou sezonu.

10. listopadu
Žďár nad Sázavou – Stovky žáků základních škol i jejich rodičů zamířily na Festival vzdělávání. Svou studijní nabídku ve žďárském domě kultury prezentovalo více než osmdesát středních škol a učilišť.

14. listopadu
Humpolec (okres PE) – V Humpolci byla odhalena pamětní deska, která je věnována rodákovi Janu Zábranovi. Deska je umístěná na zdi restaurace Černý kůň. V tomto domě dříve Jan Zábrana bydlel.

15. listopadu
Havlíčkobrodsko – Význam vodního díla Švihov na řece Želivce, které je zásobárnou pitné vody pro hlavní město Prahu stejně jako pro celou řadu obcí na Vysočině i v sousedních středních Čechách, v budoucnu neustále poroste. Shodli se na tom účastníci konference nazvané Želivka, příležitost k rozvoji regionu, nebo zdroj úpadku?

23. listopadu
Třebíč – Dopravní komplikace budou v Třebíči pokračovat i přes zimu. Hejtmanství oznámilo, že Podklášterský most nebude hotov letos, ale až příští rok v dubnu.

Jihlavsko – Nedaleko Dlouhé Brtnice se po letech podařilo najít čtyřicet let nezvěstný kámen, opředený řadou záhad a lidových pověstí. Místní ho označují jako kámen obětní, ale nazývají ho též jako „šlápota" či „šlápota panny Marie".

26. listopadu
Bystřice nad Pernštejnem - V Bystřici uspořádali sedmý ročník soutěže o nejlepší vánočku. Cenu veřejnosti vyhrála místní pekařka Marie Houdková.

28. listopadu
Číhošť (okres HB) – V číhošťském kostele Nanebevzetí Panny Marie proběhla předpremiéra nového dokumentu Jako bychom dnes zemřít měli. Snímek pro Českou televizi natočil Roman Vávra se scénářem Miloše Doležala, autor stejnojmenné knihy o takzvaném číhošťském zázraku.

Prosinec

1. prosince
Vysočina, ČR – Od prosince začala platit elektronická evidence tržeb. Kvůli jejímu zavedení muselo několik hostinců zdražit své zboží. Další z nich živnost rovnou ukončili.

2. prosince
Třebíč – Předzahrádky u restaurací, které na svých pozemcích povoluje město Třebíč, budou muset být po 22. hodině zavřené. Povinnost zavřít zahrádky v tento čas však nebudou mít všichni. Otevřené mohou zůstat ty, které mají hospodští na svém pozemku.

3. prosince
Jihlava – Jihlavský Šacberk se stal první sjezdovkou na Vysočině, která se otevřela pro lyžaře. Na sjezdovce v jihlavské části Zborná tak začala sezona o měsíc dříve než v loňském roce.

6. prosince
Světlá nad Sázavou (okres HB) – Nikolas Vrána, talentovaný absolvent světelské uměleckoprůmyslové akademie, je autorem historicky první sochy, která se stala součástí zámeckého lesoparku ve Světlé nad Sázavou. Jde o půlfiguru čerta.

Jihlava – Primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek (ČSSD) podepsal s obchodním ředitelem firmy Bosch Ralphem Klausem Carlem smlouvu o spolupráci v oblasti předškolního vzdělávání. Na začátku školního roku 2018 se tak otevře nová školka, kde se budou přednostně přijímat děti zaměstnanců firmy Bosch.

11. prosince
Křižanov (okres ZR) – Rychlík ze Žďáru nad Sázavou do Brna přestal zastavovat v Křižanově. Ministerstvo dopravy prosby lidí o zachování rychlíkové zastávky nevyslyšelo.

13. prosince
Přibyslav (okres HB) – Identita vandalů, kteří postříkali sprejem nově opravenou farní zeď v Přibyslavi, je známá. Jedná se o dva školáky, kteří se přiznali.

Třebíč – Na autobusovém nádraží v Třebíči proběhla rozsáhlá policejní akce kvůli zavazadlu připoutanému řetězem k zábradlí. Policisté evakuovali všechny lidi z nádraží a přivolali pyrotechnika. Majitel si pro kufr přišel po půl hodině s tím, že si jen odskočil nakoupit.

14. prosince
Jihlava – Jedny z nejoblíbenějších a současně nejkrásnějších českých koled a písniček zazněly na jihlavském Masarykově náměstí.

16. prosince
Chotěboř (okres HB) – Již deset let usiluje chotěbořská radnice o vybudování cyklostezky směrem na Bílek. Chotěboř totiž patří mezi jedno z mála měst na Vysočině, kde žádná stezka pro cyklisty není. Radnice by k těmto účelům chtěla vy-užít především bývalou vojenskou vlečku, a proto požádala o bezúplatný převod pozemků.

18. prosince
Nové Město na Moravě (okres ZR)– Ve velkou oslavu se proměnil Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Na čtyřdenní závodní program zavítalo dohromady 123 tisíc lidí. Největší předvánoční dárek divákům nadělila Gabriela Koukalová, když 18. prosince vyhrála závod s hromadným startem.

21. prosince
Náměšťsko – Povodí Moravy ukončilo veškeré přípravy vodního díla Čučice. Představitele dotčených obcí i veřejnost o ukončení příprav informoval zástupce generálního ředitele Povodí Moravy Antonín Tůma.

Nové Město na Moravě (okres ZR) – Zavedení směnného provozu ohlásila novoměstská nemocnice. Platit má od Nového roku. Lékaři budou chodit do práce jen na osm hodin a nebudou vykonávat přesčasy. Vedení nemocnice se nedokázalo se svými lékaři dohodnout na mzdách. Tarifní platy mají vzrůst o deset procent, což se ale většině z nich jeví jako nedostatečné.

22. prosince
Pacov – Mateřská škola Za Branou v Pacově se kvůli rekonstrukci stěhuje na rok a půl do budovy červené školy. Rekonstrukce budovy školky Za Branou by měly být dokončeny v polovině roku 2018.

27. prosince
Obrataň (okres PE) – Slavnostní parní jízda z jihočeského Jindřichova Hradce do Obrataně na Pelhřimovsku byla uspořádána na oslavu 110. výročí od založení úzkokolejné trati.