VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rostoucí teploty posledních dnů potěšily hlavně zmrzlináře

Pelhřimov – Zmrzlina, tato ledová pochoutka chutnala lidem už ve starém Egyptě.

24.6.2012
SDÍLEJ:

Pelhřimovští si oblíbili točenou zmrzlinu ze stánku pod náměstím. Stánek je letos na tomto místě poprvé. Foto: Karolína Hovorková

Evropany s ní pak seznámili Italové. Chutě našich současníků jsou ale trochu odlišné. Zatímco Egypťanům stačil nadrolený led s medem, dnes máme nepřeberné množství příchutí, jedna věc se ale nezměnila. V parných dnech jednoduše každý ocení jakýkoli způsob, jak se zchladit.

Stejně jako každý rok i letos vítězí v pomyslném žebříčku vanilková, v těsném závěsu je pak zmrzlina čokoládová. Kromě tradičních příchutí jsou hitem tohoto roku také sorbety, to je mražená ovocná dřeň. Podle brigádnice Zuzany Vazačové, která vypomáhá v cukrárně- pekařství U Radnice, zaznamenala úspěch i zmrzlina jogurtová s ovocem.

„Dále nabízíme zajímavé příchutě jako jsou například tvarohový míša, raffaello nebo dolce latte," dodává Zuzana Vazačová. „Zejména pro kuřáky by jistě byla přitažlivá tabáková příchuť," míní Pavla Sekničková, prodavačka ze stánku pod náměstím.

Kopečková i točená jsou stejně kvalitní

Objevují se názory, že točená zmrzlina není tak kvalitní jako zmrzlina kopečková, že je nutné do ní přidávat speciální chemické látky, které zajistí správnou hustotu.

Podle slov Jiřího Daňkovského, provozovatele firmy Mléčná jídelna na náměstí, je to ale velký omyl. „Zmrzlinu si vyrábíme sami, proto dobře vím, že točená zmrzlina je stejná jako obyčejná kopečková. Rozdíl je v tom, že v točené je víc vzduchu a je nutné ji víc našlehat," vysvětluje Daňkovský.

Zajímalo nás, zda při tak vysokých teplotách není problém s technickým vybavením, zda zmrzlina jednoduše netaje. „Pokud máte dostatečně kvalitní stroje a zkušený personál, není v tomto směru se zmrzlinou žádný problém," říká Daňkovský.

V Evropě se v poslední době objevují všelijaké příchutě. Zmrzlina může chutnat jako různé druhy sýrů nebo masa. Takové experimenty ale pelhřimovští zmrzlináři v nejbližší době rozhodně neplánují.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

24.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Most na růžovo v Lukách natřel mladý muž

Ilustrační foto.

Přehnal to v Kozlově s alkoholem, tak jel do Jihlavy na záchytku

Příběhy polenského hradu se odehrají už naposledy

Polná – Druhé pokračování nočních prohlídek s názvem Příběhy polenského hradu je na programu tuto sobotu 18. srpna v půl deváté večer a v deset večer. Zájem o prohlídky pod taktovkou Společenstva meče a ohně Novus Origo a Městského muzea v Polné je veliký. V současné době už jsou pouze lístky na program v deset hodin večer.

Borová nás ničím nepřekvapila, říká Votava

Kostelec – Fotbalisté Kostelce slavili o víkendu první tři body v I. A třídě! V Havlíčkově Borové vyhráli 2:0, a díky tomu jsou v tabulce se čtyřmi body čtvrtí.

Stáří je krásné, dokáže výstava fotografií

Vysočina – Kalendář seniorů z Mitrova a snímky žďárského fotografa Milana Šustra putují na Krajský úřad Kraje Vysočina, kde budou zdobit odbor sociálních věcí. Od 30. srpna, kdy proběhne vernisáž, si tak lidé mohou zkrátit čekání na úřadě prohlídkou unikátních fotografií.

Fotbaloví dorostenci se s rezervou Karviné nepárali

Jihlava – Po pádu z elitní soutěže rozehráli fotbaloví dorostenci FC Vysočina nový ročník Moravskoslezské ligy. A role favorita se zhostily oba výběry na výbornou. Karvinská rezerva odjela s dvěma debakly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení