VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rostoucí teploty posledních dnů potěšily hlavně zmrzlináře

Pelhřimov – Zmrzlina, tato ledová pochoutka chutnala lidem už ve starém Egyptě.

24.6.2012
SDÍLEJ:

Pelhřimovští si oblíbili točenou zmrzlinu ze stánku pod náměstím. Stánek je letos na tomto místě poprvé. Foto: Karolína Hovorková

Evropany s ní pak seznámili Italové. Chutě našich současníků jsou ale trochu odlišné. Zatímco Egypťanům stačil nadrolený led s medem, dnes máme nepřeberné množství příchutí, jedna věc se ale nezměnila. V parných dnech jednoduše každý ocení jakýkoli způsob, jak se zchladit.

Stejně jako každý rok i letos vítězí v pomyslném žebříčku vanilková, v těsném závěsu je pak zmrzlina čokoládová. Kromě tradičních příchutí jsou hitem tohoto roku také sorbety, to je mražená ovocná dřeň. Podle brigádnice Zuzany Vazačové, která vypomáhá v cukrárně- pekařství U Radnice, zaznamenala úspěch i zmrzlina jogurtová s ovocem.

„Dále nabízíme zajímavé příchutě jako jsou například tvarohový míša, raffaello nebo dolce latte," dodává Zuzana Vazačová. „Zejména pro kuřáky by jistě byla přitažlivá tabáková příchuť," míní Pavla Sekničková, prodavačka ze stánku pod náměstím.

Kopečková i točená jsou stejně kvalitní

Objevují se názory, že točená zmrzlina není tak kvalitní jako zmrzlina kopečková, že je nutné do ní přidávat speciální chemické látky, které zajistí správnou hustotu.

Podle slov Jiřího Daňkovského, provozovatele firmy Mléčná jídelna na náměstí, je to ale velký omyl. „Zmrzlinu si vyrábíme sami, proto dobře vím, že točená zmrzlina je stejná jako obyčejná kopečková. Rozdíl je v tom, že v točené je víc vzduchu a je nutné ji víc našlehat," vysvětluje Daňkovský.

Zajímalo nás, zda při tak vysokých teplotách není problém s technickým vybavením, zda zmrzlina jednoduše netaje. „Pokud máte dostatečně kvalitní stroje a zkušený personál, není v tomto směru se zmrzlinou žádný problém," říká Daňkovský.

V Evropě se v poslední době objevují všelijaké příchutě. Zmrzlina může chutnat jako různé druhy sýrů nebo masa. Takové experimenty ale pelhřimovští zmrzlináři v nejbližší době rozhodně neplánují.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

24.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Některé sjezdovky v kraji kvůli dešti přerušily provoz

Zelená hora.

Vysočina připomene architekta Santiniho

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Za týden touto dobou už to nebude možné – odejít z prodejny bez toho, aniž by prodavač vytiskl účtenku s unikátním kódem.

Vysočinu zastupuje v Lahti pouze Polášek, Štursa se nominace vzdal

Lahti, Nové Město na Moravě – Česká nominace na světový šampionát v klasickém lyžování, které začná dnes, je známa.

Černé popelnice už nejsou tolik vytížené. Více se třídí

Jihlava – Objem nevytříděného komunálního odpadu končícího na skládce loni v přepočtu na jednoho obyvatele Jihlavy klesl o 21 kilogramů na 143 kilo.

Školáci si mohou zaplavat v bazénu

Jihlava – Včera začaly žákům a studentům týdenní jarní prázdniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies