VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rostoucí teploty posledních dnů potěšily hlavně zmrzlináře

Pelhřimov – Zmrzlina, tato ledová pochoutka chutnala lidem už ve starém Egyptě.

24.6.2012
SDÍLEJ:

Pelhřimovští si oblíbili točenou zmrzlinu ze stánku pod náměstím. Stánek je letos na tomto místě poprvé. Foto: Karolína Hovorková

Evropany s ní pak seznámili Italové. Chutě našich současníků jsou ale trochu odlišné. Zatímco Egypťanům stačil nadrolený led s medem, dnes máme nepřeberné množství příchutí, jedna věc se ale nezměnila. V parných dnech jednoduše každý ocení jakýkoli způsob, jak se zchladit.

Stejně jako každý rok i letos vítězí v pomyslném žebříčku vanilková, v těsném závěsu je pak zmrzlina čokoládová. Kromě tradičních příchutí jsou hitem tohoto roku také sorbety, to je mražená ovocná dřeň. Podle brigádnice Zuzany Vazačové, která vypomáhá v cukrárně- pekařství U Radnice, zaznamenala úspěch i zmrzlina jogurtová s ovocem.

„Dále nabízíme zajímavé příchutě jako jsou například tvarohový míša, raffaello nebo dolce latte," dodává Zuzana Vazačová. „Zejména pro kuřáky by jistě byla přitažlivá tabáková příchuť," míní Pavla Sekničková, prodavačka ze stánku pod náměstím.

Kopečková i točená jsou stejně kvalitní

Objevují se názory, že točená zmrzlina není tak kvalitní jako zmrzlina kopečková, že je nutné do ní přidávat speciální chemické látky, které zajistí správnou hustotu.

Podle slov Jiřího Daňkovského, provozovatele firmy Mléčná jídelna na náměstí, je to ale velký omyl. „Zmrzlinu si vyrábíme sami, proto dobře vím, že točená zmrzlina je stejná jako obyčejná kopečková. Rozdíl je v tom, že v točené je víc vzduchu a je nutné ji víc našlehat," vysvětluje Daňkovský.

Zajímalo nás, zda při tak vysokých teplotách není problém s technickým vybavením, zda zmrzlina jednoduše netaje. „Pokud máte dostatečně kvalitní stroje a zkušený personál, není v tomto směru se zmrzlinou žádný problém," říká Daňkovský.

V Evropě se v poslední době objevují všelijaké příchutě. Zmrzlina může chutnat jako různé druhy sýrů nebo masa. Takové experimenty ale pelhřimovští zmrzlináři v nejbližší době rozhodně neplánují.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

24.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Martin Fila je dříč a vzhlíží k Sergio Ramosovi

Rudolf Chloupek.

Primátor dostane nové auto

Muzikant zavraždil matku a bratra. Už ví, kdy bude mít soud

Jihlava – Kriminalisté před pár dny uzavřeli vyšetřování případu dvojnásobné vraždy z loňského října ve Srázné ulici v Jihlavě.

Na Jihlavsku skončila zubní pohotovost ve všední dny

Jihlava – Je rozhodnuto. S akutní bolestí zubů budou muset už i pacienti z Jihlavska vydržet až do rána. Ve všední dny po konci ordinační doby je už totiž nikdo neošetří. V pondělí definitivní konec zubní pohotovosti odhlasovali stomatologové na svém sněmu.

Boj mezi studánkami trval až do půlnoci, rozdíl byl jen 25 hlasů

Mladé Bříště, Suchá – Studánkou Vysočiny roku 2017 je studánka u rybníka Zimostráz u Suché u Jihlavy. Rozhodlo o tom 561 hlasů v internetovém hlasování, které na podporu vítězky přišly do půlnoci z pondělí 22. na úterý 23. května.

Výbuch v Manchesteru je nešťastná událost, řekla britská velvyslankyně

Žďár nad Sázavou – Britská velvyslankyně v České republice Jan Thompson zavítala na Vysočinu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies