Psát dopisy je zbytečné. Můžu přece napsat sms, popřípadě e-mail… Takovéto názory zaznívají stále častěji z řad nejen mladých lidí. A možná i díky tomuto přístupu zjišťujeme, že nám náš jazyk onemocněl zkratkovitostí, vyjadřování leckdy postrádá originalitu a poskládat věty ve smysluplný celek je pro některé z nás opravdovým oříškem.

V naší škole podporujeme žáky v tvůrčím psaní a v účasti na různých literárních soutěžích, protože si uvědomujeme, jak důležité je pro budoucí život umět texty psát a porozumět jim. Jsme rádi, když se sejde velké množství soutěžních příspěvků a naše radost je pak ještě větší, když se některému z žáků podaří v soutěži umístit.

Když se Barbara Lebedová, žákyně 6. ročníku ZŠ Havlíčkův Brod, Konečná, pustila do psaní dopisu pro 45. ročník soutěže s Českou poštou, jistě ani nedoufala, že by mohla v obrovské konkurenci soutěžících z celé republiky uspět.

Úkol byl nelehký: „Napište dopis sami sobě ve věku 45 let". Přesto její dopis porotu zaujal a Barbara obsadila překrásné třetí místo.

Chtěla bych tímto poděkovat nejen Báře za její dopis, který byl plný upřímnosti, lidskosti a zároveň splňoval všechna přísná kritéria, ale také ostatním žákům, jež neváhají věnovat psaní svůj volný čas.

Výsledky soutěže jsou spolu s dopisem k nahlédnutí na stránkách České pošty.

Mgr. Magda Fialová