Kvůli opravě mostu není a ještě nějakou dobu nebude situace jednoduchá v Želivě, přesněji řečeno mezi Želivem a už zmíněnými Křelovicemi.

Zatímco některé práce do konce června skončí (to platí pro úsek se semafory u Křelovic), od července bude po tři měsíce uzavřen pro tranzitní dopravu průjezd Červenou Řečicí.

Někde si už oddychli. K poslednímu květnu byla dokončena modernizace silnic z Košetic ve směru na Čechtice. „Občané se na nový povrch vozovky těšili. Byli trpěliví a sebemenší komplikace s pochopením akceptovali,“ ohlédla se za první etapou prací na důležitém silničním tahu II/112 košetická starosta Blanka Veletová.

Tím ale komplikace na silnicích v této části Pelhřimovska rozhodně neskončily. Před několika dny byl dokončen první renovovaný úsek mezi Košeticemi a křižovatkou u Jiřiček, přechodně bylo zavřené i napojení od Arneštovic.

V současnosti se opravuje úsek od křižovatky u Jiřiček až do Křelovic. V celém tomto úseku lze jezdit pouze jedním jízdním pruhem, dopravu řídí semafory.

Regulovaný provoz v těchto místech už zažila i Pavlína Vlková, která jezdí z Košetic, kde bydlí, do Pelhřimova. „Běžná cesta se mi při projíždění přes Křelovice v těchto dnech pravidelně prodloužila kvůli času strávenému na semaforech nejméně o pět minut,“ potvrdila Pavlína Vlková.

Podle Jany Koucké, která se v minulých dnech z Košetic rovněž dopravovala přes Křelovice do Pelhřimova, je za současné situace zpoždění na cestě přijatelné. „Pražské autobusy se občas drobně zdržely, ale hlavní je, že se celá oprava blíží k závěru. V těchto dnech se už naštěstí Košeticemi projede a objížďka přes Arneštovice není nutná,“ připomněla Jana Koucká, že v jisté fázi prací na silnicích nebyly úplně volně průjezdné ani Košetice.

Změnám se musely podrobit i pravidelné autobusové spoje. Na místo obvyklých jízdních řádů byly vyhotoveny výlukové jízdní řády. „Při této uzavírce jsme nezaznamenali žádné stížnosti ani řidiči nemají žádné námitky,“ konstatovala Marcela Průchová, vedoucí personálního oddělení společnosti ICOM transport.

V tuto chvíli jsou zřejmě nejkritičtějším místem Křelovice. Ve směru na Košetice (a dále na Vlašim a Benešov) se tvoří kolony aut před semaforem a na Želiv se po silnici II/129 vůbec projet nedá, neboť u Želiva jsou v plném proudu práce na opravě mostu přes řeku Želivku.

Na premiéru pohádky O poníkovi, který zmizel přišli i hlavní herci.
Premiéru rybníčkovské pohádky viděli malí herci i hlavní hrdina, poník

Některé objížďky vedou přes Senožaty, jiné přes Košetice. Tranzitní doprava musí dokonce přes Arneštovice, Hořepník, Pacov a Eš a teprve pak dále do Pelhřimova.

A dopravní značky pomáhají pouze částečně. „V orientaci nejlépe obstojí místní obyvatelé,“ podotkl starosta Křelovic Jaromír Dolejš. „Chaosu jinak propadne téměř každý jiný cestující, který místní krajinu nezná,“ doplnil Dolejš.

Za necelé dva týdny přibude už zmíněná komplikace v Červené Řečici, kde bude uzavřen zhruba dvě stě metrů dlouhý úsek hlavní silnice ve směru na Křelovice od náměstí k orlovně a dále ke kinu. „Práce začnou 3. července, uzavírka potrvá sto dní,“ uvedl místostarosta Červené Řečice Dušan Obranec.

Pro řidiče osobních aut a klienty hromadné dopravy má dobrou zprávu, osobní auta a autobusy se vejdou na objízdné trasy, které budou značeny přímo ve městě. „Tranzitní doprava bude ale vedena z Pelhřimova na Humpolec a dál přes Senožaty,“ dodal Obranec.

Jiří Jíra

Andrea Petráková

Ilustrační snímek
Incident na ubytovně museli řešit policisté