Sjezdy u zmíněných obcích na nové silnice totiž ještě nejsou dokončené. „Přesný termín, kdy se tyto sjezdy otevřou, zatím ještě nevíme. Na dokončení prací ale mají dělníci tři měsíce, takže předpokládáme, že nejdéle do třech měsíců budou tyto objekty dodělané. Kompletně celou silnici se budeme snažit dokončit co nejrychleji, samozřejmě s ohledem na počasí,“ informovala Františka Revúcká z Ředitelství silnic a dálnic, Správy Jihlava.

Funkční je od otevření nové silnice, což bylo v úterý 1. srpna, pouze sjezd u Ústrašína. Řidiči tak k tomu, aby se dostali do obcí, které nová silnice objíždí, musí zatím použít pouze tento sjezd nebo jet směrem na Libkovu Vodu.

Do české knihy rekordů se včera zapsal dopis s nejdelší dobou doručení.
Dopis, který putoval přes čtvrt století, už je v knize rekordů

Názory na novou silnici, která se napojila na obchvat Božejova, jsou různé. „Kóóónečně klid,“ napsala do komentáře pod článkem o nové silnici na Facebooku pozitivní reakci Hedvika Zemanová. „No tak u nás je to slyšet ještě víc než před tím, takže žádná sláva,“ reagovala na komentář Jana Vacková z Ústrašína.

Někteří se také zaměřili na nedodělanou zatáčku před Myslotínem ze směru od Pelhřimova. „Zatáčkou jsem projel třikrát s rychlostí 60, 70 a 80 kilometrů za hodinu a projet se dá bez problémů. Zatáčku jsem ale viděl předem, takže moje resumé je, že by konec silnice měl být velmi výrazně vyznačen, ať už značkami, nebo různými reflexními sloupky. Možná, že by kolem silnice měly být balíky slámy, ze kterých se dělají různé postavy, aby lesík, který zatáčku ohraničuje, nebyl plný plechu,“ přemítal o případných možnostech Jaromír Vytopil.

Celou silnici si ale jinak Jaromír Vytopil pochvaluje. „První dojem byl ale samozřejmě příznivý. Je to hezký kus cesty se zajímavými výhledy,“ doplnil Vytopil.

Ilustrační foto
Zahrádkáři marně chránili jahody před ptáky, naopak okurek sklízejí dost

Výstavba nové silnice ale měla také dopad na podnikaní jak v Ondřejově, tak v Ústrašíně. „Od 31. července máme celozávodní dovolenou, takže prodejnu pekařství v Ústrašíně jsme uzavřeli i v návaznosti na to,“ řekl Ladislav Zeman, majitel pekařství.

Čerstvé pečivo už si tamní obyvatelé a ostatní návštěvníci Ústrašína nekoupí ale i z jiného důvodu. „Prodejnu jsme ale uzavřeli také z toho důvodu, že nemůžeme sehnat do pekárny kvalifikovanou pracovní sílu,“ prozradil Zeman.

Nad budoucností budou v těchto dnech zřejmě přemýšlet i v ústrašínském stánku se zmrzlinou nebo v Ondřejově, kde je Hostinec u Ondřeje.