Starosta obce Jan Chloupek tak mohl během oslav několikrát zopakovat: „Pro obec jsou to historické chvíle."

Sobota se v Mladoňovicích nesla v duchu sportovních výkonů s nádechem historie. Krom okrskové soutěže si totiž svůj požární útok zaběhli i letitější členové sboru, a to s renovovanou stříkačkou z roku 1933. „Byla to nádhera, lidem se to muselo líbit," hodnotil mladoňovický starosta.

Hlavní bod bohatého programu se uskutečnil v neděli. Před kaplí sv. Floriána se sešli desítky místních obyvatel, aby při slavnostní mši prosili svého patrona o ochranu. 
K modlitbě přidali i odhalení dřevěné rytiny světce, kterou vytvořil jemnický řezbář Stanislav Brada. „Použili jsme k tomu kmen staré lípy, která stávala v obci. Dřevo rok odpočívalo, věřím, že to bude stačit, a pak už přišla chvíle pro mě a kolegu Jiřího Prokopa," řekl a neskrýval nad počinem dojetí. „Osobně se mi to moc líbí, hezky to zapadlo do koloritu obce a navíc nás to určitě přežije. Moc mě těší, že jsem mohl být při řezbě i odhalení," podotkl Brada.

Zpod plachty ukázal novou dominantu všem Mladoňovickým senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil, jeho přítomnost nebyla náhodná. „Jeho dědeček vyráběl v Telči hasičské stříkačky a ta naše je jednou z nich," upozornil Chloupek s tím, že Miloš Vystrčil je v Mladoňovicích již potřetí.

Počasí od Floriána

„Dvakrát jsem tu byl jako hejtman Kraje Vysočina, podruhé v roce 2006 při předávání titulu Vesnice roku a potřetí dnes. I když mi manželka říká, proč si ani v neděli nedám s tím cestováním pokoj, mohl jsem jí jen říct, že do Mladoňovic zkrátka musím," řekl senátor s přáním všeho dobrého pro sbor i obec.


Mši svatou sloužil Martin Grones z Velkého Újezda a hudebně doprovodil jemnický chrámový sbor. Během bohoslužby soše farář požehnal a poté se všichni mohli přesunout do tamní lokality Chobot. Na programu byl oběd, drobné občerstvení a taky sportovní výkony družstev mladých hasičů z okolí. Odpoledne se k tomu přidala Černovická dechovka a ocenění zasloužilých hasičů z Mladoňovic. Dvoudenním oslavám navíc přálo nádherné počasí. „Ještě v pátek bylo pod mrakem, od soboty ale bylo krásně a včera večer, když jsme kolem sedmé odcházeli, začalo pršet. Nemůžu si pomoct, ale myslím, že nám to takhle zařídil Florián. Snad nad námi bude držet ochranu i dál," poznamenal starosta Chloupek.