Konal se tu totiž již tradiční sraz majitelů automobilů a motocyklů dřívějšího „data narození," které pořádá rodina Kotěrových. Úderem půl jedenácté se vzácné stroje vydaly na spanilou jízdu s překvapením. Účastníci přitom do poslední chvíle netušili, kudy se letos pojede.

„Každý rok vybíráme jinou trasu. Letos jsme pro účastníky připravili trasu dlouhou šedesát tři kilometrů směrem na Havlíčkův Brod, Přibyslav, Žižkovo Polo, Stříbrné Hory a zpět do Okrouhlice," uvedl za pořadatele hostinský René Kotěra. Ten podotkl, že na trase bylo několik zastávek s překvapením. „Šlo o občerstvení zdarma. Také jsme navštívili přibyslavské hasičské muzeum či Žižkovu mohylu. Každoročně se snažíme spojit trasu s nějakými kulturními památkami," pokračoval Kotěra.

Každý veterán si přitom jel svým vlastním tempem. „Není to závod na čas. Hlavní je pohoda, klid a bezpečnost. Smyslem setkání je především potkat a seznámit se s dalšími milovníky historických vozidel a motocyklů, vyměnit si zkušenosti a užít si pohodovou a bezstarostnou jízdu," zdůraznil Kotěra. Každý účastník také obdržel pamětní list a samolepku. „Dříve jsme vyhlašovali i soutěže, a to hned ve čtyřech kategoriích: nejhezčí auto a motorka, nejstarší účastník jízdy a nejkrásnější veteránistka. Zjistili jsme však, že každoročně to vyhrávali ti samí lidé a ostatním to bylo líto. Proto jsme se rozhodli, že soutěž zrušíme a půjdeme spíše formou pamětních listů. Každý si tak něco odvezl domů," pokračoval Kotěra.

Nablýskané stroje

Do Okrouhlice se přitom sjely desítky nablýskaných strojů, přičemž spíše převažovali motocykly. Mezi automobily nechyběl například starý Jaguar, Porsche, Land Rover, Volha či stará Škoda Felicia. „Je to můj první veterán, který dávám dohromady již více než tři roky. Původně to byl starý vrak," řekl David Voda z Humpolce, který na sraz přijel Land Roverem druhé série z roku 1963. Ten dodal, že v Okrouhlici je na srazu poprvé. „Jsem členem českého klubu Land Roverů, takže občas někam vyrážím. Je to vášeň a obrovský koníček," svěřil se Voda.

Naopak spontánním divákem se stal Miroslav Janata z Prahy, který se společně s manželkou čistě náhodou ocitl na místě srazu. „Přijeli jsme navštívit rodiče. Nevěděli jsme, že se tu koná nějaký sraz veteránů, ale je to krásné. V Praze jsou také nějaké srazy, ale ty spíše zaniknou. Tady na vesnici to má své kouzlo a panuje tu skvělá atmosféra," nechal se slyšet Janata. Jeho manžel-ka ho doplnila, že mnoho veteránů patří mezi auta jejich dětství a dospívání. „Je příjemné takhle zavzpomínat a znovu se na auta a motocykly detailně podívat," řekl Janata.

Podle pořadatelů každoročně do Okrouhlice jezdí veteráni z celé České repu-bliky, například z Třebechovic pod Orebem či Prahy. „Přijet může opravdu každý. Jedinou podmínkou je to, aby daný vůz či motocykl patřil mezi veterány. Vše je samozřejmě zdarma, nechceme po lidech žádné startovné či příspěvky. Na akci vždy sháníme nějaké sponzory, což se podařilo i letos," vysvětlil Kotěra.

Závodní auta

Na sraz dorazil i Robert Zábrana z Čejova, který přivezl na ukázku hned dva automobily – polozávodní italskou Lancii a Porsche 944. „Lancii jsem zhruba před půl rokem dovezl z Německa skrze známého, který staví závodní auta. Je to dvoulitr šestnáctiventil s upravenou řídicí jednotkou na 256 koní. Pod kapotou běhá kuličkové turbo, takže jde o polozávodní auto," konstatoval Zábrana.

Ten dodal, že závodní krasavec jel pouze několik veteránských rallye.

„Naopak s Porsche jezdí manželka, bylo to moje první auto," nechal se slyšet vášnivý sběratel.