Letošní trasa opět vedla od žďárského Domu kultury po cyklistické stezce směrem k Pilské nádrži. Poprvé si všichni příchozí mohli zvolit náročnější terénní variantu k soše Mamlase a zpět na 3,6 km, kterou si vybrala téměř polovina běžců.

„Letos jsme se osamostatnili a zvolili jsme nový název našeho běhu, Pohybem k naději. Pro veřejnost je však důležité, že výtěžek 16 333 korun poputuje na Kliniku dětské onkologie při Fakultní nemocnici Brno, tedy na děti, které v útlém věku onemocněly rakovinou a procházejí často náročnou léčbou na této klinice. Lidé mají jistě v povědomí nadační fond Krtek, který je zaměřen na tento dobročinný účel,“ říká za organizátory místostarosta Žďáru Josef Klement.

Variantu po cyklistické stezce od Domu kultury směrem k Pilské nádrži zvolily téměř dvě stovky lidí. Většina z nich běžela. „Na jedné straně nám ubývají cyklisté, na druhé zase roste počet aktivních běžců. Asi je to trend, stále více mladých lidí pravidelně běhá a účastní se různých sportovních akcí, což je moc dobře. Jsme rádi, že jsme lidem mohli terénní variantou rozšířit možnosti," těší Klementa.

Na sportovce i všechny kolemjdoucí čekal bohatý doprovodný program. Kromě žďárské folk-rockové hudební skupiny AMaTer vystoupila i taneční skupina Gingers. Děti využily krásného počasí a zaplnily skákací hrad nebo si vyzkoušely jízdu na koloběžce. Na žďárském běhu se znovu objevil i Aleš Wasserbauer, jehož úspěšný boj s rakovinou připomíná legendárního Terryho Foxe. Aleš je přes svůj handicap aktivním sportovcem a organizátorem charitativní cyklojízdy Na kole dětem Žďárskými vrchy, kterou na běhu propagoval.

Parta pěti kamarádek z Bobrové loni vybrala 5 200 korun, za které nakoupila granule, misky a pamlsky pro pejsky z Polné a Žďáru nad Sázavou. Letos se zaměří na pomoc lidem v denním stacionáři Rosa v Bystřici nad Pernštejnem.
V Bobrové poběží i pojedou pro Rosu

Hlavní pořadatelé z jednoty Orel, kterým pomáhali mládežnická organizace DUHA AZ, pedagogové ze 2. Základní školy, zdravotnice ze žďárské Střední zdravotnické školy a mnozí další, odměnili nejmladšího a nejstaršího účastníka, největší skupinu, nejpočetnější rodinu a účastníka s handicapem. „Rád bych poděkoval městu Žďár nad Sázavou, všem sponzorům, partnerům a dobrovolníkům, bez nichž bychom podobnou akci nedokázali vůbec uspořádat,“ uvedl další z organizátorů Jiří Dokulil.