Neprůjezdné totiž budou také dva okrajové úseky obou ulic, které doposud mohli motoristé využívat. Od soboty 15. září až do úterý 25. září neprojedou šoféři přes křižovatku ulic Revoluční a Brodská. Úterkem 18. září počínaje pak bude na týden uzavřen rovněž příjezd Žižkovou ulicí na parkoviště pod městským úřadem.

„Lidé se v tyto dny až k úřadu nedostanou, svá auta budou muset odstavit buď na parkovišti u kulturního domu, nebo například v Komenského ulici," vyjádřil se žďárský místostarosta Jaromír Brychta. Zároveň dodal, že tato uzavírka způsobí komplikace také samotným úředníkům, kteří budou muset někam přeparkovat své služební automobily. Kromě pracovníků městského úřadu budou mít příjezd k odstavným plochám pro služební vozy ztížený také celníci a zaměstnanci dalších organizací a firem, jež v komplexu budov v Žižkově ulici sídlí.

V uvedeném týdnu nebude umožněn řidičům vjezd ani do ulic Dr. Drože a Nábřežní. „V pátek 21. září se zrovna chystám s dětmi na městský úřad na den otevřených dveří. Původně jsme chtěli jet autem, ale je mi jasné, že v širém okolí budou parkoviště plná kvůli uzavírkám, takže se tam zajdeme raději podívat pěšky," nechala se slyšet Veronika Vykoukalová ze Žďáru nad Sázavou.

Dopravní komplikace lze očekávat rovněž v okolí druhého nově uzavřeného úseku na Stalingradě. Kvůli neprůjezdné křižovatce ulic Revoluční a Brodská se bude většina obyvatel velkého sídliště dostávat ke svým domovům pouze Okružní ulicí. „Nechci to ani vidět, to tady bude ještě větší chaos než normálně. Ulice Okružní-dolní je dost úzká a výjezd z ní na hlavní silnici není snadný ani normálně, natož pak teď. Hlavně aby to celé už skončilo," podotkl Miroslav Homolka, jeden z obyvatel Stalingradu.

Stavba má být uvedena do předčasného užívání pravděpodobně v týdnu od 24. do 28. září. „Žďár se stane opět průjezdným nejpozději na svátek svatého Václava, 28. září, kdy se už budeme moci projíždět po nové silnici. Velmi mne těší, že se na základě intervencí města a v součinnosti s investorem a zhotovitelem díla podařilo najít časovou úsporu. Původní termín otevření komunikace byl totiž 15. října 2012," uvedl druhý žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Rekonstrukce za více než jedenáct milionů korun včetně DPH není rozhodně poslední opravou státních komunikací v okresním městě. V dalších letech se chystá například rekonstrukce ulice Dolní.