„Do soutěže se přihlásilo šestnáct ateliérů. Návrhy byly anonymní, porota pracovala pouze s číselnými údaji. Znali jsme rozpočet na opravu, ale ne cenu projektu. Tu jsme se dozvěděli až nakonec, stejně jako jména architektů," vyjádřil se velkomeziříčský starosta a zároveň člen odborné poroty Radovan Necid.

Předložené architektonické studie hodnotili odborníci včele s předsedou poroty architektem Davidem Vávrou a představitelé města. „Svůj názor na jednotlivé studie jsem si upravoval během jednání na základě komentářů odborníků. Nicméně hned na začátku, když jsem návrhy uviděl, jsem si je otipoval. A víceméně jsem se s ostatními shodl. Některé návrhy byly dost extravagantní a ne úplně šťastné," prozradil Radovan Necid. „Je zajímavé, že naše konečné rozhodnutí bylo jednoznačné, i když i vítězný návrh měl své ‚mouchy'," dodal velkomeziříčský starosta Necid.

S vizualizací vítězného návrhu se ale veřejnost hned tak neseznámí. „Ještě neskončila lhůta pro podání námitek," vysvětlil, proč nemůže být nová podoba náměstí zveřejněna Necid.

Na regulérnost klání architektů dohlížel sekretář soutěže Petr Velička. Ten byl s průběhem spokojen. „Bylo skvělé, že předseda poroty David Vávra stanovil hned na začátku konsensuální proces, to znamená, že veškeré otázky byly nejprve zodpovězeny, všechny námitky vyřešeny. A teprve potom došlo k hlasování v jednotlivých kolech. Porota se především ohlížela na to, co bude pro velkomeziříčské náměstí nejlepší. Z toho pak následně vykrystalizoval vítězný návrh," řekl Petr Velička, který se netajil tím, že se s výrokem poroty ztotožňuje a že má stejný názor.

„Vítězná studie zaujala tím, že počítá s prvky, které tam historicky patří, tedy i se stromovím, které je neoddělitelnou součástí tohoto místa. Celou plochu náměstí také sjednocuje výškově. Řeší i problematiku dopravy a to tak, aby nedocházelo k rozdělování mezi chodníky a komunikací vyvýšenými obrubníky, což je příznivé i pro bezbariérový přístup. Prostor je řešen přátelsky vůči všem lidem, kteří se v něm budou pohybovat," popsal Petr Velička.

Za svůj vítězný návrh získali architekti David Mikulášek, Linda Boušková a Filip Musálek finanční odměnu ve výši 150 tisíc korun. Druhá nejlepší studie předložená MCA Atelierem obdržela 120 tisíc korun a 100 tisíc korun si odnesli architekti Lucie Kadrmanová Chytilová, Tomáš Kopecký, Richard Ott a Anita Prokešová, jejichž návrh rekonstrukce náměstí skončil na třetím místě.

Odměnu ve výši deset tisíc korun obdrželo také dalších šest ateliérů, které postoupily do užšího výběrového kola.

Všechny návrhy zaslané do architektonické soutěže budou veřejnosti představeny až po letních prázdninách. „Uspořádáme výstavu, 12. září se bude konat vernisáž, na níž přijede předseda poroty David Vávra a snad i někteří další porotci. Představíme jednotlivé návrhy, zejména ty vítězné," řekl starosta Velkého Meziříčí Radova Necid.