Na druhém místě skončilo ANO se 17,04 procenta a třetí jsou lidovci, kteří dostali 13,41 procenta. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu má nyní hnutí ANO devět a lidovci pak sedm zastupitelů. To je stejně jako v roce 2012.

V novém krajském zastupitelstvu se objeví také zástupci čtvrté KSČM, páté ODS a šesté koalic Starostové pro Vysočinu. Úplným nováčkem v krajském zastupitelstvu jsou zástupci SPD a SPO. Novým zastupitelem se stal i předseda Strany Práv Občanu senátor Jan Veleba.

KSČM dostala letos 11,40 procenta hlasů a v zastupitelstvu obsadí šest křesel. Podobně jako sociální demokraté ztratili komunisté za čtyři roky skoro deset procent voličů a mají také o pět zastupitelů méně. ODS udržela svou pozici se ziskem 9,10 procenta hlasů a pěti mandáty. Starostové pro Vysočinu se oproti minulým volbám zlepšili s 6,84 procenty hlasů a čtyři mandáty. Nováček SPD a SPO měla podporu ve výši 6,40 procenta hlasů a tři zastupitelská křesla.

Před čtyřmi lety dali voliči komunistům 19,57 procenta hlasů, ODS získala 10,29 procenta a koalice Pro Vysočinu tvořená SNK Evropští demokraté a hnutím Nestraníci 5,05 procenta hlasů.

Volební účast v tomto hlasování byla 37,34 procenta voličů. To představuje zhoršení volební disciplíny v kraji. Při minulých krajských volbách v roce 2012 přišlo 41,05 procenta občanů s volebním právem.

Přehled zastupitelů kraje Vysočina zvolených v letošních volbách (podle volebních stran, řazeni abecedně):
ČSSD (11): Jiří Běhounek, Jana Fialová, Jan Hyliš, Martin Hyský, Petr Krčál, Marie Kružíková, Vladimír Malý, Ivana Mojžyšková, Vladimír Novotný, Jaromír Pařík, Tomáš Škaryd.
ANO 2011 (9): Pavel Franěk, Miloš Hrůza, Bohumila Kobrlová, Martin Kukla, Josef Pavlík, Jiří Pokorný, Ludmila Řezníčková, Pavel Švec, Lucie Vichrová.
KDU-ČSL (7): František Bradáč, Josef Herbrych, Miroslav Houška, Pavel Janoušek, Čeněk Jůzl, Jaromír Kalina, Vít Kaňkovský.
KSČM (6): Pavel Hodáč, Marek Nevoral, Milan Plodík, Kamil Vejvoda, Helena Vrzalová, Josef Zahradníček.
ODS (5): Ota Benc, Jana Fischerová, Radovan Necid, Jan Tecl, Miloš Vystrčil.
Starostové pro Vysočinu (4): Roman Fabeš, Martin Mrkos, Pavel Pacal, Lukáš Vlček.
SPD-SPO* (3):, Hynek Blaško, Ctibor Čepička, Jan Veleba.
* - Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů (SPO). zdroj: ČTK