Jejich vlastníci tak mohou požádat o finanční podporu, a to především na práce, které zahájili v průběhu tohoto měsíce. Jednotlivé žádosti budou přijímat příslušné krajské úřady.

Mezi žadateli nebude chybět ani Lesní družstvo obcí Přibyslav (LDO), které hospodaří na rozsáhlém lesním majetku nejen na Havlíčkobrodsku, ale také na sousedním žďárském okrese.

„Příspěvky na hospodaření v lesích, které bude staronově poskytovat ministerstvo zemědělství, se samozřejmě týkají i našeho družstva. Kvitujeme, že po dlouhých letech došlo opět ke sjednocení dotační politiky a byla tak odstraněna nerovnost mezi vlastníky lesů. Ta byla způsobena především lokalizací majetku v jiném kraji. Naše družstvo obdrží ročně asi 1,5 milionů korun," informoval ředitel LDO Přibyslav Jiří Svoboda.

Žádosti bude Krajský úřad Kraje Vysočina přijímat od 1. září. „Žadatel, který provede lesní práce v období od 1. července do 31. srpna podá nejdříve ohlášení a do konce srpna pak vlastní žádost o státní příspěvek," informovala Jitka Merunková z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

S finanční podporou lesních hospodářů ale počítá i Kraj Vysočina. Uvedl to radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

„Vlastníci lesů mohou podávat své žádosti až do 13. září," sdělil Chlád. Ten ale podotkl, že poslední slovo bude mít krajské zastupitelstvo.

Zdůraznil však, že vlastníci mohou čerpat dotace vždy jen z jednoho zdroje.

KŮROVEC NA ÚSTUPU

Lesníci mají i letos starosti s likvidací dřeva napadeného kůrovcem. V porovnání s předcházejícími roky je ale situace přece jen příznivější.

„Důvodem je hlavně výrazně lepší vývoj počasí. Je sice stále srážkový deficit, ale teploty jsou příznivější. Neurodilo se ani tolik smrkových šišek, a i to je významný faktor, který eliminuje aktuální výskyt kůrovce. Předpokládáme tedy, že těžba kůrovcových stromů se bude v letošním roce pohybovat v řádu několika procent. Vloni tato těžba představovala více než 12 procent roční těžby, přibližně tedy 4 500 metrů kubických dřeva," konstatoval Svoboda.

Dřevo napadené kůrovcem je znehodnocené a lesní závody ho musejí prodávat za nižší ceny. „Pohybují se kolem 500 korun za metr kubický," řekl Svoboda s tím, že v roce 2015 tak LDO zaznamenalo ztrátu ve výši 2,25 milionu korun.