VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Vysočina – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

7.4.2017
SDÍLEJ:

Jednu z nejčasnějších jarních hub lze připravovat na několik způsobů. Kdo pohrdne klasickou smaženicí, může si pochutnat třeba na kloboučcích smržů naplněných masovou směsí.Foto: VLM/ Vladimír Kučera

Penízovky smrkové jsou drobné houbičky, a jak už název napovídá, lze je najít na smrkových šiškách. „Mají hnědavý klobouček jehož průměr je okolo 12 milimetrů. Tyto houby rostou v březnu až květnu,“ popsal Oldřich Pojezný.

Na některých místech v České republice už začínají růst i oblíbené smrže. „Na Novoměstsku jsem je ještě nenašel, ale předpokládám, že začnou růst každým dnem. Tato houba je velmi oblíbená, protože patří mezi první, které lze na jaře najít a udělat si z nich dobré jídlo,“ podotkl mykolog.

Smrže je možné v kuchyni upravovat hned na několik způsobů. Někdo dává přednost klasické smaženici, jiný zvolí raději něco speciálního. „Někomu více chutnají třeba kloboučky smrže nadívané masovou směsí,“ prozradil další z možností, jak jednu z prvních jarních hub upravovat, Oldřich Pojezný.

Pokud si ale někdo hlídá místo, kde vloni smrže našel a myslí si, že je tam objeví i letos, bude určitě zklamán. „Nikdy nerostou na stejném místě dva roky po sobě. Vyskytují se na okrajích lesů nebo parků. Nejčastěji na drcené borovicové kůře. Lidé by je ale měli hledat jinde než vloni,“ sdělil mykolog.

V přírodě lze ještě stále najít i penízovku sametonohou, které jsou v lidovém léčitelství přisuzovány ozdravné účinky. Používá se jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, alergií, astmatu a podobně. A také k podpoře imunitního systému nebo k posílení činnosti slinivky břišní.

Penízovka sametonohá je nazývána zimní houbou a vyskytuje se na pařezech listnatých stromů. „Roste od listopadu do března a je to jedna z nejlepších hub. Jakmile ale nastane slunečné počasí, tak tato houba okamžitě mizí,“ řekl Oldřich Pojezný.

Přestože znalci hub velmi oblíbená penízovka sametonohá má už to nejlepší takříkajíc za sebou, houbaři se mohou těšit na další nové úlovky. „Zanedlouho začnou růst závojenky podtrnky, což jsou poměrně málo známé, ale jedlé a chutné houby. Na začátku května už určitě porostou,“ vzkázal natěšeným milovníkům houbových specialit Oldřich Pojezný.

Autor: Helena Zelená Křížová

7.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Terapeutická kavárna Pohodička z Náměště nad Oslavou nabízí snídani v Jaderné elektrárně Dukovany.
6

Snídaně pro dobrou věc pomáhají těm, kteří pomáhají

Jihlavští dorostenci výběru U17 si na Baník Ostrava nepřišli. Prohráli s ním o víkendu i ve středu.
3

Fotbaloví dorostenci odjeli z horké ostravské půdy s prázdnou

V Hybrálci padly tři traťové rekordy

Hybrálec – Druhý závod Poháru Běžce Vysočiny je za námi. Osmý ročník Okolo Trpaslíka v Hybrálci přilákal bezmála sto třicet běžců, kteří závodili v dobrých podmínkách, a za účasti papírových favoritů nenabídl žádné nečekané výsledky.

AKTUALIZUJEME

Sníh znovu komplikuje dopravu na Vysočině

Vysočina - Dopravu na silnicích Vysočiny v pátek ráno zkomplikovalo zimní počasí. Na mnoha místech byly komunikace obtížně sjízdné, zejména pak silnice nižších tříd, které pokryla vrstva rozježděného sněhu.

OBRAZEM: V Jihlavě zahájili soutěžní výstavu známek

Jihlava – V Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě jsou od včerejšího dne k vidění poštovní známky. Nejlepší vystavovatelé budou v průběhu akce oceněni.

Nový komiks: Superhrdina se potká v jihlavských katakombách s nepřítelem

Jihlava – Říká si Zázrak, jako správný superhrdina disponuje různými superschopnostmi a za svými dobrodružstvími putuje po Praze i po celém Česku. A nyní zavítal do Jihlavy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies