Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou včera potrestal podmínkou sedmatřicetiletého Jeana Kšiců za to, že před třemi lety ve třech případech platil v restauraci a na trhu falešnými bankovkami. Soudce Jiří Večeřa mu vyměřil trest na tři roky s podmíněným odkladem na čtyři roky. Rozsudek není pravomocný, protože Kšiců i státní zástupce si nechali lhůtu na případné odvolání.

Potud by se dalo říci, že jde o běžný případ, kterých se po celé republice řeší stovky. Jenže příběh Jeana Kšiců z Velkého Meziříčí není vůbec běžný. Podle znalců jde o nebezpečného sexuálního devianta, který prochází změnou sexuality a v současné době musí být trvale pod dohledem odborníků.

„Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný, protože trpí dvěma duševními poruchami. Jednou je disociální psychopatie a tou druhou komplikovaná sexuální porucha, při které se mění jeho sexuální identita,“ zhodnotila odbornice na sexuální deviace Želmíra Herrová z havlíčkobrodské psychiatrické léčebny. Podle ní má Kšiců navíc sadistické sklony. V posudku napsala, že se nechová jako transsexuál, který touží potom, aby se mu dvořili muži, ale stále preferuje ženy, kterých se chce někdy i hrubě dotýkat na intimních místech.

„Já na to mám jiný názor a nebudu o tom mluvit,“ řekl včera Jean Kšiců, když opouštěl žďárský soud. Odsouzen byl už třikrát. Dvakrát za podvody a jednou za ublížení na zdraví své družky, kterou mlátil.

Změnil si i jméno

Kšiců si před časem nechal změnit křestní jméno z Josef na neutrální Jean. Odborníci nyní sledují, jak bude na nové jméno reagovat. O této změně včera nic netušil ani soudce Jiří Večeřa.

„Zjišťoval jsem si to ještě včera v evidenci obyvatel a k změně jména skutečně došlo,“ poznamenal včera odpoledne soudce, kterého překvapila i vizuální změna obžalovaného. K soudu přišel v kompletním dámském oblečení. „S ničím podobným jsem se ještě nesetkal,“ podotkl Večeřa. Kšiců ale stále oslovoval jako muže. Na rozpacích byl i jeho obhájce.

Jean Kšiců byl za placení falešnými penězi trestán už před rokem na tři roky nepodmíněně. Tehdy ještě do soudní síně přišel jako muž. Případ pak posuzoval odvolací soud a ten případ vrátil k novému projednání a doporučil žďárskému soudci, aby byl shovívavější.

Soud ve Žďáře případ řešil znovu minulý měsíc, ale musel ho odročit na včerejšek pro nepřítomnost svědků a obhájce. Ještě předtím státní zástupce navrhl vypracování posudku na jeho duševní stav. Posudek Kšiců nakonec pomohl k podmínce. Soudce Jiří Večeřa Kšiců včera uložil i ambulantní sexuologické léčení. Jenže to netušil, že už má deviant soudem v Havlíčkově Brodě od letošního srpna až do odvolání uloženou ústavní sexuologickou léčbu. Do Brodu byl přeřazen z léčebny v Jihlavě, kde byl několikrát kvůli opakovaným pokusům o sebevraždu.

Odmítl vypovídat

Jean Kšiců odmítl včera u soudu o placení falešnými penězi vypovídat. Soudce tedy přečetl jeho výpověď na policii, kde tvrdil, že peníze dostal od svého známého Petra Dubna, který mu tím splácel dluh. Duben byl původně také obviněně, ale soud mu žádnou vinu neprokázal, a tak nyní vystupuje pouze jako svědek. Duben popřel, že by mu falešné peníze dal, a jde tak o tvrzení proti tvrzení. Oba ale měli stejný přístup k tiskárně, na které byly padělky vyrobeny. Soudce se chystal, že Dubna i Kšiců podrobí v soudní síni vzájemné konfrontaci, ale Duben k hlavnímu líčení vůbec nepřišel.

Kšiců falešnými penězi platil ve Velkém Meziříčí v březnu 2008 v restauraci U bílého koníčka, kde pracovala jeho družka, a v podniku U Vachtlů. Třetí falešnou bankovkou platil na trhu se zeleninou. Když se poškození prodejci po několika dnech ozvali, škodu jim uhradil.