Martin Foltýn, Roman Motičák a Zdeněk Zapletal. To je trojlístek obviněných, kteří podle policie brutálně zastrašovali svědka Luboše K. z Jihlavska.

Deníku se tak podařilo zjistit totožnost i třetího obviněného. Dosud byla známa jména pouze prvních dvou. S Foltýnem, bývalým členem policejního Delta týmu, a Motičákem skončil ve vazbě také třicetiletý Zdeněk Zapletal z Hodonic u Brna. Podle informací Deníku jde o muže, který nebyl nikdy trestán a také nebyl u žádného bezpečnostního sboru.

„Toho člověka neznám. Vůbec jsem nevěděl, kdo je ten třetí,“ řekl včera Deníku vydíraný svědek Luboš K., který se nechtěl k tomu, co musel prožít, vůbec vyjadřovat. Na adresu Motičáka pouze poznamenal: „Je to sprostý podvodník, který už má za sebou pár let ve vězení.“

Motičák, Foltýn a Zapletal jsou obviněni z toho, že Luboše K. zastrašovali a vydírali, aby ovlivnili jeho svědectví v kauze rozsáhlých podvodů, kterých se měl dopustit Motičák. K tomu používali zbraně včetně granátů. Dva znehodnocené granáty a výhružné dopisy položili k domu Luboše K. Vše vyvrcholilo zapálení vchodových dveří jeho domu.

Podle informací Deníku Foltýn policistům po zatčení řekl, že všechno bere na sebe a motivem jeho činu bylo to, že se chtěl zavděčit Motičákovi. S Foltýnem byl na místě činu také Zapletal, i když opodál. Stejně jako Motičák však svou vinu popírá.

Zatím není jasné, proč se do vyděračských praktik zapojil i Zapletal. Podle výpisu z obchodního rejstříku byl od loňského března do letošního června jednatelem firmy R-cargo, s.r.o.

Motičákovy podvody řeší soud

Kauzu Motičákových podvodů řeší Okresní soud v Jihlavě. Znovu se bude případem zabývat na začátku listopadu.

Motičák měl podle obžaloby vylákat od různých lidí pod falešnými záminkami statisíce korun, například na zprostředkování koupě aut či zařízení nákupu pozemků od pozemkového fondu. Také nabízel, že zajistí právní služby u renomovaného právníka Tomáše Sokola. Vždy ale jen vybral od lidí peníze, a závazky nesplnil.

„Jde celkem o pět poškozených,“ řekl Deníku jihlavský soudce Zdeněk Chalupa.

Ten Motičáka loni poslal na tři roky do vězení. Kromě toho mu uložil povinnost nahradit škodu. Proti rozsudku se ale Motičák odvolal, protože podle něj soud nesprávně vyhodnotil důkazy. S odvoláním uspěl, podle krajského soudu bylo loňské rozhodnutí předčasné. To uvedla Česká televize, která na celou kauzu upozornila jako první.

Foltýn dříve působil v takzvaném policejním Delta týmu, který policejní prezident Petr Lessy nařídil prověřit pro podezření, že jeho členové byli bezdůvodně agresivní k cizincům a příslušníkům menšin. Vyšetřování zatím neskončilo. Foltýn byl ten, kterého policisté chytili na místě činu, když Luboši K. zapálil dveře domu a chtěl ujet, aniž by dveře uhasil.

Podle státního zástupce Ivo Nováka tak nešlo o žádnou výstrahu, ale o jasný úmysl někomu ublížit. „Proto jsem kauzu předal krajskému státní zastupitelství,“ řekl Ivo Novák.

Krajský státní zástupce Jiří Morava se případem začal zabývat včera a do týdne se rozhodne, jestli si případ nechá, nebo ho vrátí na okres. Od toho se také bude odvíjet to, jak vysoký trest bude obviněným hrozit. Jisté je, že kauzu budou řešit krajští kriminalisté.