Učitelka mateřské školy z Dolní Cerekve na Jihlavsku Alena Hašková, obžalovaná kvůli smrti dítěte, se včera po více než dvou letech dočkala pravomocného rozsudku. Radost jí ale neudělal. Senát pobočky brněnského krajského soudu v Jihlavě zamítl její odvolání a s definitivní platností rozhodl, že může za smrt šestileté Sáry, na niž v prosinci 2009 spadla branka. Okresní soud ji za to loni v říjnu potrestal šesti měsíci, s podmínečným odkladem na rok.

„Učitelka neměla o dětech přehled a nezkontrolovala hřiště, kam si přišly hrát, přestože věděla, že jsou na něm nestabilní kovové branky,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce Miroslav Novák.

Alena Hašková do poslední chvíle doufala, že ji soud osvobodí, a tak odcházela zklamaná a nechtěla verdikt jakkoli komentovat.

Učitelce nepomohl ani úplně nový svědek Jaroslav Rusko. Ten tragédii viděl a u soudu řekl, že učitelka neměla šanci události předejít. „Odehrálo se to strašně rychle. Některé děti se po hřišti rozutekly dřív, než učitelka stačila místo prohlédnout,“ řekl Rusko, který vše sledoval z kabiny autojeřábu na nedaleké stavbě. Viděl, že se děti věšely na provázek přivázaný mezi brankou a přístřeškem, až branku převrátily. Ta spadla přímo na hlavu šestileté holčičky, která na následky vážných zranění zemřela.

Podle obhájce Jiřího Kozáka může za tragédii především to, že branky byly špatně ukotvené. „To moje klientka nemohla předpokládat,“ míní Kozák. Komu branky patřily, se úřadům nikdy nepodařilo zjistit.

Hašková u soudu včera řekla, že v žádném předpisu není napsáno, že musí zkontrolovat ukotvení branek. Soud ale namítl, že podle vnitřního řádu školky musí vždy zkontrolovat místo, kde si děti budou hrát. Kdyby to podle soudu udělala, tak by si všimla i nataženého provázku. Ten na hřišti zůstal po dětech, které tam den předtím hrály nohejbal.

Kromě podmínky a uznání viny z nedbalostního ublížení na zdraví s následkem smrti nyní Aleně Haškové hrozí, že přijde o práci učitelky v mateřské škole. „Zřejmě nemám jinou možnost než paní Haškovou propustit, protože na tuto práci musí mít podle zákona čistý trestní rejstřík,“ upozornila včera ředitelka školky Hana Kněžínková. Podle obhájce Jiřího Kozáka mohl učitelce zakázat výkon povolání soud, to ale neudělal.

Případ se vyvíjel jako na houpačce. Soud nejprve učitelku trestním příkazem odsoudil k podmínce. Hašková se ale odvolala a v nařízeném hlavním líčení dospěl soudce Zdeněk Chalupa k názoru, že učitelka za smrt dívky nemůže, a loni 10. března ji zprostil obžaloby. To se ale nelíbilo odvolacímu soudu, a nařídil vinu znovu posoudit. Soudce pod tlakem vyšší instance učitelku uznal vinnou. Včerejší verdikt je pravomocný. Obhájce nyní zvažuje podání dovolání k Nejvyššímu soudu, ale to nemá odkladný účinek na včerejší rozhodnutí.

Alenu Haškovou tak může zachránit prezidentská milost. „S klientkou jsem o tom mluvil, ale zatím to nechci komentovat,“ řekl Jiří Kozák. Podle něj si Alena Hašková musela projít více než dvouletým policejním vyšetřováním a soudními tahanicemi, čímž byla podle jeho názoru dostatečně potrestána.