Bývalý předseda Jednoty Třešť Vladimír Lysý ve středu stanul před soudem v Jihlavě kvůli zločinu podvodu. Podle obžaloby měl na úkor Babišových Kosteleckých uzenin obohatit Jednotu o skoro jeden a půl milionu korun.

Šedesátiletému Lysému za to nyní hrozí dva až osm let vězení. Muž vinu odmítá. Rozsudek padne příští středu odpoledne.

V červnu 2011 přišlo z účtu Kosteleckých uzenin na účet Jednoty Třešť přes sedm a půl milionu korun. Jenže peníze nebyly určeny pro Jednotu, ale pro firmu, která uzeninám dodávala maso.

Softwarový systém si vybral Jednotu

Chybu tehdy udělala nezkušená účetní Kosteleckých uzenin, když peníze odeslala bez uvedení účtu. Softwarový systém pak dílo dokonal. Chybějící číslo účtu si sám náhodně vygeneroval. A volba padla na Jednotu, která tak miliony korun dostala omylem. Účetní kvůli chybě přišla o místo.

„O tom, že peníze přišly na účet Jednoty omylem, věděl obžalovaný hned druhý den. Přesto z těchto peněz bylo následně uhrazeno třiačtyřicet plateb za bezmála jeden a půl milionu korun," upozornil žalobce Kamil Špelda.

Když obě strany zjistily, co se stalo, dal Lysý s odstupem několika dnů pokyn k vrácení peněz. Kvůli odeslaným platebním příkazům však už dostaly Kostelecké uzeniny zpátky jenom šest milionů korun.

„Kontaktovala jsem předsedu Jednoty a snažila se s ním domluvit na uhrazení zbytku peněz, ale nebylo to podle mých představ. Navrhl splátkový kalendář, který nebyl výhodný, proto jsme jej odmítli," vypověděla ve středu před soudem Jana Tonová, tehdejší finanční ředitelka Kosteleckých uzenin.

Předseda Lysý přesto Kosteleckým uzeninám posílal kolem padesáti tisíc měsíčně. Splatil tak asi 855 tisíc korun. Zbytek, tedy asi šest set tisíc korun už nikdy Jednota nedoplatila. Kostelecké uzeniny proto podaly trestní oznámení.

Vladimír Lysý ve středu u soudu vinu odmítl. „Není pravda, co je v obžalobě. V žádném případě jsem sebe ani firmu nijak neobohatil," řekl Lysý.

Podle něj už nešly odeslané platební příkazy nijak stornovat. Ze svědectví bývalých účetních Jednoty ale vyšlo najevo, že se o stornování odeslaných příkazů do banky nikdo nepokusil.

Na účtu prý nebylo nikdy dost peněz

Lysý se snažil svou funkci předsedy bagatelizovat a tvrdil, že o finančních transakcích neměl tak pravidelný přehled. Odpovědnost za finanční obraty na účtu podle něj měla hlavně místopředsedkyně družstva a ekonomická náměstkyně Jaroslava Kubů. „Plán plateb musel odsouhlasit předseda Lysý," konstatovala Kubů. Podle ní nebyl na účtu Jednoty nikdy dostatek peněz.

„Platební příkazy jsme do banky i přesto posílali, protože jsme očekávali běžný pohyb peněz na účtu. Pokud tam nepřišlo dostatek peněz, banka platební příkazy po třech dnech posílala zpátky," dosvědčila Jaroslava Kubů, která pro Jednotu pracovala od roku 1978.

Měsíční finanční obrat na účtu Jednoty byl v řádech desítek tisíc korun.

„Proč by tedy někdo posílal najednou platební příkazy v řádu přes jeden milion korun?" poznamenal žalobce Kamil Špelda. Čtyři bývalé účetní ve středu potvrdily, že běžně posílaly do banky platební příkazy v objemu několika desítek tisíc korun.

Jen výjimečně přišly na účet Jednoty částky v řádech stovek tisíc i milionů korun, a to když došlo k prodeji majetku. Jednota Třešť měla v té době dluhy kolem čtrnácti milionů korun.

Jednota Třešť se s finančními problémy potýkala již od roku 1989, kdy na trh vstoupily nadnárodní firmy a prodej nemovitostí držel Jednotu částečně nad vodou.

Nakonec se firma dostala do likvidace a byl na ni prohlášen konkurz. Lysý ve středu před soudem řekl, že nyní pracuje jako likvidátor firmy za pětačtyřicet tisíc korun hrubého měsíčně.

Státní zástupce ve středeční závěrečné řeči konstatoval, že vina Lysého byla před soudem prokázána, a navrhl pro něj trest dva roky vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř roků.

Obhájce Pavel Kasal naopak navrhl zproštění viny. Podle něj neznamená, že když byl jednatelem firmy, tak za vše nese odpovědnost. „Z mého pohledu došlo k ekonomicky nepříjemné věci, která se stává. Z hlediska ekonomiky byla partnerem pro všechny náměstkyně, a předseda nemusel mít o všem přehled. Na to měl své lidi, kteří to měli hlídat," uvedl Kasal.