„Ještě jednou jsem před hlavním líčením zhlédl kamerový záznam a musím říct, že intenzita a brutalita útoku mne opět šokovala,“ poznamenal v závěrečné řeči jihlavský stání zástupce Ivo Novák.

Stuchlík podle obžaloby poškozeného Jiřího K. mlátil neuvěřitelných třicet minut. Nešlo však o žádné nevinné facky, ale o přesně mířené pěsti a kopance s nápřahem do celého těla, ale především hlavy. „S podobně brutálním napadením jsem se za svou desetiletou kariéru státního zástupce dosud nesetkal,“ netajil se Ivo Novák.

Martina Bláhová.
Za údajné napadení strážníků hrozí ženě trest. Kousala, škrábala a nadávala

Podle něj je zázrak, že poškozený vyvázl z napadení pouze s pohmožděninami a podlitinami. Skončil sice v nemocnici, ale po nutném ošetření byl z nemocnice propuštěn.

„Pamatuji si jen, že jsem dostal dvě rány, a pak, jak mne nakládali do sanitky. Dával jsem si obklady a nosil černé brýle kvůli monoklům,“ popsal útok poškozený, který byl před úterním soudem ve značném stádiu opilosti, stejně jako Michal Stuchlík. Značně posilněný alkoholem byl i devětadvacetiletý Petr Solař, také bezdomovec, kterého obžaloba vinila z toho, že se na napadení podílel pěti ranami pěstí do hlavy oběti.

Za to dostal tři roky s podmínkou na tři a půl roku a musí se podrobit ústavnímu protialkoholnímu léčení. Stuchlík na léčení nemusí, protože tam byl už třikrát, ale pokaždé se to minulo účinkem. Soud mu ještě uložil pětiletý zákaz pobytu na okrese Jihlava.



Rozsudek je pravomocný v případě Petra Solaře, který se vzdal odvolání. Michal Stuchlík ještě případné odvolání zváží. Státní zástupce Ivo Novák se vzdal odvolání u obou obžalovaných.

Stuchlík i Solař žijí už několik let na ulici. Solař přijel do Jihlavy z Třebíčska kvůli práci. Nikde ale nepracuje. Pobývá buď u přítelkyně, kamarádů a na ulici. Je bezdětný a má základní vzdělání.

Osudný den se Solař i Stuchlík potloukali po městě, protože je vyhodili z ubytovny. Špatný den zapíjeli levným vínem. Když se před Dělnickým domem v Žižkově ulici potkali s poškozeným, neměli náladu s ním komunikovat.

„Říkali jsme mu, ať nás nechá, že máme blbej den, ale on stále otravoval,“ vysvětloval Solař důvod napadení. Na otázku, kolik toho vypil, odpověděl, že několik dvoulitrových pet lahví s vínem. Michal Stuchlík, který se od šesti do devatenácti let věnoval thajskému boxu, potvrdil výpověď spoluobžalovaného a netajil se tím, že se léčit ze závislosti na alkoholu nehodlá.

Na fotografii jsou žáci první třídy ze základní školy ve Zhoři paní učitelky Elišky Neubauerové.
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ Zhoř

Také proto soudu nezbylo nic jiného, že ho poslat do vězení. Jak Solař, tak Stuchlík byli podle znalce tak opilí, že pořádně ani nevěděli, co dělají. Michal Stuchlík byl odsouzen za zločin opilství a Solař za zločin těžké újmy na zdraví ve stádiu pokusu a výtržnictví. Za to jim hrozil trest od tří do deseti let. Pokud se Stuchlík odvolá, bude se případem zabývat Krajský soud v Brně.