Okresní soud v Jihlavě musí znovu od začátku projednat případ brutálního vydírání, jehož obětí se stal veterinář z Jihlavska Luboš Kucharovič a jeho rodina. Důvodem je výměna přísedícího.

Vydírání veterináře má podle obžaloby na svědomí bývalý brněnský policista Martin Foltýn, který měl akce provést na popud Romana Motičáka. Motivem měly být údajné dluhy. „Já i celá moje rodina včetně rodičů jsme museli být několik dní pod policejní ochranou," zopakoval v pondělí před soudem Luboš Kucharovič, jenž chce po obžalovaných zaplatit za nemajetkovou újmu přes jeden milion korun.

Kucharovič také vyloučil, že by Motičákovi dlužil jakékoli peníze. Naopak Motičák byl odsouzen za podvody ke třem letům vězení. Trestní oznámení na něj podal právě Kucharovič.

Foltýn, který byl propuštěn z vazby, v pondělí k soudu nedorazil. Přes obhájce poslal omluvu a žádost, aby se další jednání konala v jeho nepřítomnosti. O totéž požádali také Motičák a třetí obžalovaný Zdeněk Zapletal. Motičák byl k soudu předveden z vězení, kde si odpykává trest za jinou trestnou činnost.

Veterinář Luboš Kucharovič se stal obětí celkem tří vyděračských ataků. První se odehrál začátkem srpna 2011.

Dosud neznámá žena tehdy vylákala Kucharoviče na odlehlé místo pod záminkou utracení psa. Když veterinář přijel na smluvené místo, vrhli se na něj minimálně tři muži. „Do obličeje mi nastříkali slzný sprej. Svázali mě lepicí páskou, kterou mi omotali i hlavu," popsal v pondělí před soudem Kucharovič.

Násilníci po něm chtěli, aby řekl jméno, komu dluží peníze, a polévali mu hlavu neznámou tekutinou, použili elektrický výboj a vyhrožovali, že mu zapálí dům, zlikvidují syna a dceru pošlou do nevěstince na Balkán. Kucharovič si je jistý, že útok má na svědomí Motičák. „Poznal jsem Motičákův hlas v telefonu, jímž mluvil jeden z těch násilníků, když jsem ležel spoutaný na zemi. Páska kolem mé hlavy fungovala jako nějaký zesilovač," vzpomíná si muž.

Útoky se stupňovaly. Při dalším někdo hodil na balkon jeho domu granát, který vybouchl. Naštěstí šlo jen o cvičnou munici. Další granát ležel ve sklenici před domem a ve schránce byly výhružné dopisy.

Třetí útok už byl poslední. Kriminalisté na něj byli připraveni, protože z odposlechů tušili, že k něčemu dojde. Kucharovič i jeho rodina byli tou dobou pod policejní ochranou a v domě přebývali kriminalisté. Foltýn byl chycen přímo při činu, když zapálil dveře do domu Kucharoviče. Oheň policisté uhasili a Foltýna zadrželi. Kromě něj skončil v poutech i Zdeněk Zapletal, který Foltýna přivezl na místo činu.

Martin Foltýn řekl, že s předešlými dvěma útoky nemá nic společného. Žhářský útok vysvětlil tím, že se chtěl zavděčit Motičákovi. Motičák všechna obvinění odmítl s tím, že s útoky nemá nic společného. Zapletal řekl, že nevěděl, co má Foltýn v plánu, a že mu pouze dělal taxikáře. Podle státního zástupce Ivo Nováka se ale našly pachové stopy Foltýna, které ho spojují i s ostatními útoky.

Okresní soud v Jihlavě už v kauze vynesl dvakrát rozsudek. Zapletal byl viny zproštěn, Foltýn dostal tři roky a Motičák pět let nepodmíněně. Ani jednou však nenabyl rozsudek právní moci, protože se odvolal státní zástupce. Krajský soud v Brně pokaždé případ vrátil jihlavskému soudu k novému projednání. Jenže v mezidobí vypršel mandát jednomu z přísedících, kterého musel nahradit nový „soudce z lidu".

Procesního zádrhelu využil obhájce Foltýna Radek Ondruš, který nesouhlasí s pouhým přečtením provedených důkazů a trvá na osobním slyšení některých svědků. „V takovém případě se musí konat nové hlavní líčení," podotkl soudce Zdeněk Chalupa. Hlavní líčení jsou nařízena na každý den v tomto týdnu od pondělí do pátku. Kdy bude vyhlášen v pořadí již třetí rozsudek, zatím není známo.