Chlapec zareagoval pohotově. Na munici nesahal a okamžitě na místo zavolal policii.

„Policisté přijali v pondělí 1. srpna v dopoledních hodinách oznámení, že za pomoci detektoru kovu nalezl na lesní cestě v katastrálním území obce Kojetín několik kusů granátů. Z tohoto důvodu na místo ihned vyjeli policisté z obvodního oddělení v Havlíčkově Brodě, kteří nález munice potvrdili a na pomoc si přivolali pyrotechnika," popsal policejní mluvčí David Linhart.

Pyrotechnik uvedl, že se jedná o dva kusy dělostřeleckých granátů tříštivo-trhavých ráže 75 milimetrů, tři kusy protipancéřových granátů ráže 75 milimetrů a dva kusy tříštivých granátů ráže 20 milimetrů. „Ve všech případech se jednalo o funkční ostrou německou munici pocházející z druhé světové války. Pyrotechnik munici zajistil a převezl ji k odborné likvidaci," dodal mluvčí.

Policie radí: Co dělat při nálezu munice

Nebezpečí nalezené munice tkví zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází iniciační mechanismy. Některé mohou být vlivem času naprosto nefunkční, jiné se časem stanou maximálně citlivými na vnější podněty. Při jakékoliv neodborné manipulaci s municí může dojít k její aktivaci. Pokud kdekoli naleznete podezřelé předměty a budete mít byť jen sebemenší podezření, že by se mohlo jednat o munici, či její součásti, důsledně dodržujte následující pokyny:

1. Přerušte veškeré práce
2. S předmětem v žádném případě nemanipulujte a vůbec se ho nedotýkejte
3. Okamžitě přivolejte policii
4. Pokuste se zajistit, aby se k předmětu či předmětům nikdo nepřibližoval.

Za žádných okolností se neobávejte nález munice ohlásit. I kdyby přivolaný pyrotechnik na místě zkonstatoval, že se o munici nejedná, nebude vám nic vyčítat. Je lépe, pokud policisté vyjedou stokrát kvůli prověření předmětu připomínajícímu munici, než aby vyjížděli až následně k ohledání místa činu po výbuchu.