Drogový dealer Ladislav Barák z Jihlavy si nechal vozit léky na výrobu pervitinu z Polska. U soudu se to ve středu snažila dokázat jihlavská státní zástupkyně Milena Smetanová, která kvůli tomu obžalovala kromě Baráka ještě další tři lidi.

Barák navíc podle obžaloby nejméně v padesáti případech poskytl pervitin mladíkovi Filipu Čonkovi výměnou za různé pomocné práce u něj doma či na chatě v Dušejově na Jihlavsku.

Všem obviněným hrozí dva až deset let vězení. Středeční hlavní líčení muselo být odročeno na začátek srpna. Z dovozu léků z Polska jsou obžalováni Ladislav Barák, Marta Palatinusová, Jiří Krebs a Roman Himmel. „Barák a Himmel požádali Krebse o obstarání léku na výrobu pervitinu, protože je po droze údajně velká poptávka. Krebs pak instruoval svou přítelkyni Palatinusovou, aby dojela léky do Polska nakoupit, což udělala," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Milena Smetanová.

Palatinusová do policejního protokolu vypověděla, že v minulosti už s Krebsem do Polska jako doprovod pro léky jezdila. Loni na začátku května jela do Polska sama. Za hranicemi si vyměnila třicet tisíc korun za polské zloté a ve čtyřech až pěti lékárnách nakoupila 268 balení léků, které se používají na výrobu pervitinu. „Na zpáteční cestě pak obžalovaná nákup léků Krebsovi potvrdila. Ten to pak řekl Barákovi s Himmlem, a ti si léky v Jihlavě vyzvedli," popsala žalobkyně Milena Smetanová.

O pár hodin později byli zadrženi policií. Kriminalisté při domovní prohlídce našli větší část léků a chemikálie na výrobu pervitinu.

Ladislav Barák se ve středu přiznal pouze k nákupu léků. „Léky jsem koupil, ale jen proto, abychom s nimi mohli dál obchodovat. Několik balení jsme skutečně prodali. Neměli jsme je však na výrobu pervitinu," řekl Barák, který podotkl, že u něj v Kosárkově ulici Himmel bydlel, když byl propuštěn z výkonu trestu na amnestii. Komu léky prodal, nedovedl Barák soudu vysvětlil.

Krebs i Palatinusová odmítli vypovídat úplně a Himmel pouze řekl, že s léky nemá nic společného. „Jel jsem jen tam, kam mi bylo řečeno, to je vše," řekl Himmel.

K středečnímu soudu byl předvolán jako svědek pouze Filip Čonka z Jihlavy. Podle obžaloby mu Barák nejméně v padesáti případech poskytl pervitin výměnou za různé pomocné práce.

Čonka to přiznal do policejního protokolu. Jenže ve středu výpověď změnil. „Není to pravda. Od Ládi jsem žádný pervitin nikdy nedostal," trval na svém Čonka, který je vzdáleným Barákovým příbuzným.

Filip Čonka řekl, že ho k výpovědi přinutili policisté, kteří mu hrozili, že skončí ve vazbě. Mladík na tom trval i poté, co jej soudce Zdeněk Chalupa upozornil, že může být trestně stíhán za křivé obvinění policistů. Soudce se pak snažil telefonicky sehnat policisty, kteří Čonku vyslýchali, ale nepodařilo se mu to.

Hlavní líčení kvůli tomu muselo být odročeno na srpen. Pokud policisté u soudu řeknou, že Čonku k ničemu nenutili, hrozí mu trestní stíhání za křivé obvinění. Nedávno byla za totéž odsouzena Petra Nováková. Dostala dva a půl roku nepodmíněně. Také ona změnila v jiné kauze výpověď ve prospěch Baráka.

Ladislav Barák je v současné době ve výkonu trestu za opakované porušování soudního zákazu řízení. Navíc je trestně stíhán v jiné kauze kvůli výrobě pervitinu.