Okresní soud v Jihlavě v úterý poslal do vazby speciálního recidivistu Milana Pivku z Jihlavy. Čtyřiatřicetiletý muž je obviněn z krádeže tří aut, vloupání do domů na Jihlavsku a Pelhřimovsku. Kromě toho kradl na diskotéce a vloupal se do auta v Jihlavě.

Devětkrát odsouzený recidivista navíc ukradená auta i řídil, přestože nikdy nevlastnil řidičský průkaz a má zákaz řízení až do roku 2018. „Kriminalisté na obviněného muže podali návrh na vzetí do vazby, protože hrozilo, že by se i nadále dopouštěl trestné činnosti," informovala jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Pivka znepříjemňoval život lidem v Jihlavě, Brtnici, Třešti i Humpolci. Na zlodějské výpravy vyrážel ještě s o dva roky mladší ženou.

Milan Pivka je obviněn z toho, že v druhé polovině února v ulici Telečská v Jihlavě ukradl osobní auto Fiat Uno, zaparkované před domem. S autem odjel ještě společně s obviněnou ženou do Brtnice, kde auto odstavili a společně se vloupali do domu. V domě ukradli klíče od dalších dvou aut a garáže. Kromě toho nepohrdli lyžařským vybavením.

Vozidla ukrývali

Díky ukradeným klíčům se zmocnili hned dvou aut. Před garáží ukradli Opel Astra a přímo z garáže automobil Seat Alhambra. V jednom z odcizených automobilů byla navíc peněženka s finanční hotovostí, spací pytel, střešní úložný box a další věci. S vozidly pachatelé odjeli do Jihlavy, kde je postupně různě přemisťovali a ukrývali. Dvě vozidla nakonec převezli do lesa v katastru Pávova, kde je policisté následně nalezli. „Podařilo se nám nalézt a zajistit všechna tři odcizená vozidla, která byla následně předána zpět majitelům, a dále jsme zajistili i část věcí odcizených při vloupáních do objektů," dodal policejní komisař z Jihlavy Jiří Vojtíšek. To ale nebylo všechno.

Ve druhé polovině června se Pivka vloupal do tří objektů, a to v Jihlavě, Humpolci a v Třešti. Jednalo se o panelový dům, garáž a objekt rozestavěné mateřské školy.

Ve čtvrtek 20. června se Pivka ve večerních hodinách dostal neuzamčenými vstupními dveřmi do panelového domu v ulici Nad Plovárnou v Jihlavě, kde odcizil dvě jízdní kola s doplňky.

O den později se vloupal oknem do garáže v Humpolci, odkud ukradl notebook a různé nářadí. Po pár dnech vnikl muž po přestřižení řetězu do oploceného areálu stavby v objektu mateřské školy v Třešti. Ze skladu si vzal krumpáč a s jeho pomocí se vloupal do stavební buňky, ze které odcizil různé nářadí v hodnotě přibližně sto tisíc korun. Odcizené věci odnosil k plotu, poté naložil do auta a z místa odjel.

Začátkem července kriminalisté Pivku i spolupachatelku obvinili a následně pustili na svobodu. Jenže před pár dny skončil znovu v policejní cele. Kriminalisté zjistili, že se v srpnu vloupal v ulici Pavlovova v Jihlavě do osobního auta Mitshubishi galant, odkud ukradl autorádio a další věci. Pivka má podle policie na svědomí i kapesní krádež v discoklubu Jupík v Jihlavě. Vyhlédl si návštěvníka, kterému z kapsy kalhot vytáhl peněženku se šesti tisíci korunami, doklady a platební kartou.

Kriminalisté Pivku obvinili ze čtyř trestných činů. Krádeže, porušování domovní svobody, pozměňování a padělání platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí. Na základě rozhodnutí Okresního soudu v Jihlavě bude na soud čekat ve vazební věznici v Brně, kam byl v úterý rovnou eskortován.