V souvislosti s pondělním fotbalovým utkáním mezi FC Vysočina Jihlava a FC Baník Ostrava připravilo jihlavské krajské ředitelství Policie ČR rozsáhlá bezpečnostní opatření. Do Jihlavy se chystá přijet nejméně 200 fanoušků z Ostravy. Mezi nimi mohou být také radikálové, kteří by se mohli při cestě do Jihlavy a při samotném utkání dopouštět výtržností a vandalismu.

„Pečlivě jsme proto vyhodnotili všechny dostupné informace, zejména předchozí zkušenosti s fanoušky ostravského klubu a jejich předpokládaný počet. Samozřejmě budeme ještě v pondělí před utkáním sledovat aktuální situaci," uvedl Karel Sehnal, velitel pondělních manévrů. S ohledem na získané informace jsme připravili bezpečnostní opatření, do kterého je nasazen adekvátní počet policistů.

„Snahou a prioritou policistů Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina bude zajistit při konání pondělního utkání bezproblémový přesun fanoušků Baníku Ostrava," upozornila v sobotu vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková. Ostravští fanoušci přijedou zřejmě převážně vlaky, takže se budou 
z vlakových nádraží přepravovat ke stadionu v Jiráskově ulici.

„V lokalitě kolem stadionu je pak naším prvořadým úkolem zajistit bezpečnost, veřejný pořádek a chránit majetek občanů. V případě, že přímo na stadionu dojde k výtržnostem, které nebude schopen pořadatel sám zvládnout a požádá o zákrok policii, jsme schopni v dostatečném počtu policistů ihned provést zákrok," podotkla Čírtková.

Dohlédnou na auta

Podle mluvčí bude prioritou policie zabezpečit pořádek 
v průběhu přesunu fanoušků po městě, při samotném utkání, ale také po něm. To mimo jiné znamená, že se policie bude snažit zamezit případným střetům fanoušků i mimo fotbalový stadion.

„Do policejního opatření budou nasazeny také hlídky dopravní policie, které budou mít především za úkol dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu," uvedla dále Čírtková. Ta upozornila, že důležitá bude operativní regulace dopravy při průjezdu vozidel ulicemi Jiráskova 
a Hamerníkova. V případě, že to bude situace vyžadovat, budou hlídky na křižovatkách řídit provoz. Současně dohlédnou na parkování aut.

„Do policejního opatření budou nasazeni také členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina, kteří mají za úkol kontakt a komunikaci mezi policií a fanoušky," řekla policejní mluvčí.

Do pondělních bezpečnostních manévrů budou zapojeni také strážníci Městské policie Jihlava.