„Expertiza potvrdila to, co jsme si mysleli od začátku, že za explozí byla nedbalost při manipulaci s plynovou lahví. Závěrečnou zprávu jsme předali policii," uvedla bez dalších podrobností mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Výbuch a následná tlaková vlna v obytném domě se čtyřmi byty tehdy zranily tři lidi. V bytě, kde k výbuchu došlo, byla babička s vnučkou. Obě skončily s vážnými zraněními v nemocnici. Dívka i její babička už jsou z nemocnice doma. Žena byla propuštěna teprve nedávno.

Podle expertů byla plynová lahev, která sloužila k vaření, špatně připojena. Co přesně výbuch iniciovalo, hasiči ani policie nesdělili. Zatímco hasiči vyšetřování ukončili, jihlavští kriminalisté v něm nadále pokračují.

„Stále vedeme prověřování. Zprávu od expertů na vyšetřování příčin požárů už máme k dispozici. Vzhledem k jejich závěrům není vyloučeno, že bude nakonec obviněna konkrétní osoba z nedbalostního trestného činu," sdělila včera policejní mluvčí Dana Čírtková.

Kdo přesně byl za zapojení plynové láhve zodpovědný, nechtějí úřady zatím sdělit. Není ale vyloučeno, že si láhev zapojovala sama žena, která skončila v nemocnici s těžkými popáleninami zhruba na šedesáti procentech těla. Ta po výbuchu a následném požáru bránila svou vnučku před plameny vlastním tělem. Prakticky dítěti zachránila život, když dívku z bytu v druhém patře podala sousedům oknem po přistavenému žebříku. Všichni obyvatelé domu museli být evakuováni. Část se do něj vrátila za několik dní, ale nájemníci pod nejvíce poničeným bytem museli to nejhorší přečkat v náhradním ubytování, které jim poskytla obec.

Majitelem domu jsou České dráhy, které do oprav oken, vysušení bytů, obnovení elektřiny a dalších oprav investovaly desítky tisíc korun. Dům zřejmě dráhy nabídnou k prodeji. Byt, v němž došlo k výbuchu, zůstává neobydlený. Postižená žena už se do něj pravděpodobně nevrátí. Podle informací Deníku se s rodinou zřejmě odstěhuje do jiné obce.

Obec na pomoc obětem neštěstí vypsala veřejnou sbírku. Jejím prostřednictvím se podařilo vybrat zhruba šedesát tisíc korun. Přispěly i děti ze základní školy. Těm se podařilo vybrat přes sedm a půl tisíce korun na prodeji buchet, které upekli rodiče a příbuzní dětí.

S pomocí přišel i spolek Dobrotety, který zorganizoval sbírku ošacení a dalších potřebných věcí. Starosta Dobronína Ivan Sehnal Deníku potvrdil, že všechny vybrané peníze ze sbírky už byly potřebným vyplaceny.