Polský gang takzvaných „navrtávačů" má na Vysočině na svědomí celkem jednatřicet vykradených domů. Kromě Pelhřimovska řádili po celém kraji. Způsob vloupání do rodinných domů byl vždy tentýž. Po navrtání francouzských dveří prostrčili otvorem drát ke klice. Zatímco majitelé domu spali, zloději hledali především peníze. Na Vysočině se jim podařilo ukrást statisíce korun.

„Výši škody ještě upřesňujeme, ale půjde o více než půl milionu korun," řekla Deníku krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Gang z Polska řádil po celém území republiky několik let. Až loni v létě se detektivům z Hradce Králové podařilo gang dopadnout. Obvinili čtyři Poláky ve věku mezi devatenácti a sedmatřiceti lety. Celkem mají mít podle policie bezmála devět set domů po celé zemi. V Čechách je to 418 domů. Další evidují kriminalisté na severní Moravě.

Konkrétní počet vykradených domů na Vysočině upřesnili královéhradečští policisté teprve v těchto dnech. Gang navrtávačů nejčastěji vyrážel na Havlíčkobrodsko. Jde o sedmnáct domů v Golčově Jeníkově, Sobíňově, Ždírci nad Doubravou, Okrouhlici a Krucemburku.

V Golčově Jeníkově se jim podařilo během jediné noci z 24. na 25. října 2012 vykrást čtyři domy v ulici U Mlýna. Odnesli si zhruba sedmdesát tisíc korun v hotovosti a nářadí.

Majitelé spali, zloději tiše kradli

„Když jsem si uvědomila, že nám někdo vlezl do domu během spánku, bylo mi hrozně. Už bych to nechtěla zažít. Objednali jsme si raději lepší zabezpečení domu," svěřila se tehdy Deníku jedna z majitelek vykradeného domu.

Jednomu ze sousedů se podařilo zloděje natočit na bezpečností kameru. Záznam tehdy předal policii. Jestli pomohl k dopadení gangu, není známo.

Na Žďársku se vloupali do sedmi domů, na Třebíčsku do tří a na Jihlavsku do čtyř. Nejstarší případ je z listopadu 2010, poslední pak z května 2013. Tehdy se vloupali do domu ve Vyskytné nad Jihlavou. Majitel však zloděje vyrušil a ti utekli. Přestože nic neukradli, nechali za sebou dvanáctitisícovou škodu na poškozených dveřích. V Polné se jim podařilo vniknout do dvou domů, odkud si odnesli patnáct tisíc korun v hotovosti a nářadí.

Gang si vybíral místa, kde bylo možné domy předem sledovat. Nejprve si zajistili únikové cesty, vysadili branky nebo vystříhali otvory do oplocení. V rámu oken vyvrtali kruhový otvor a odjistili kličku. Používali k tomu speciální přípravky, měli přístroje pro noční vidění, maskovali si obličeje a chodili pěšky. Podle jedné majitelky vykradeného domu v Golčově Jeníkově se chovali ohleduplně, po domě se pohybovali v naprosté tichosti a přestože bylo venku bláto, nebylo uvnitř po špíně ani památky. Zloději museli mít návleky nebo si zuli boty.