Bývalý student Vysoké školy polytechnické v Jihlavě a někdejší předseda batelovské buňky ODS na Jihlavsku, třicetiletý Ondřej Šuhaj, dostal další trest. Už v loňském roce byl pravomocně odsouzen za krádež dat na vysoké škole a narušení chráněného počítačového systému. Podle soudu si Šuhaj v březnu 2011 nezákonně stáhl data a hesla studentů i učitelů. Díky tomu mohl číst jejich poštu a zasahovat do nastavení systému. Okresní soud Šuhaje odsoudil k čtyřměsíčnímu trestu podmíněně odloženému na zkušební dobu jednoho roku. Kromě toho musel zaplatit škole sedmatřicet tisíc korun jako náklady na obnovení systému a nové zabezpečení sítě. Trest potvrdil i Krajský soud v Brně, když zamítl Šuhajovo odvolání.

Řídil opilý a bez povolení

Jenže před několika dny musel soud kvůli Ondřeji Šuhajovi zasednout znovu. Tentokrát zjišťoval, zda se během podmíněného odsouzení osvědčil, či ne. Závěr soudu byl jednoznačný neosvědčil. Několik týdnů po pravomocném odsouzení byl Šuhaj přistižen při řízení auta bez technické prohlídky, navíc řídil pod vlivem alkoholu a neměl platný řidičský průkaz. Ve všech případech šlo pouze o přestupky, protože hladina alkoholu v krvi u něj nepřesáhla jedno promile. Ve správním řízení dostal pokutu deset tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců.

Soudce Zdeněk Chalupa ve veřejném zasedání nakonec rozhodl, že podmíněné odsouzení i nadále platí, a odsouzenému prodloužil zkušební dobu na dalších osmnáct měsíců. Znamená to, že podmínka za krádež dat, která mu vypršela v březnu letošního roku, pokračuje dál.

Verdikt soudu zatím není pravomocný. Šuhaj, který na veřejné zasedání nepřišel, si proti němu může podat stížnost.

Pravomocný rozsudek za hackerský útok padl až napodruhé. Šuhaj se proti prvnímu odsuzujícímu verdiktu odvolal a Krajský soud v Brně věc tehdy vrátil k novému projednání zpět do Jihlavy. Okresní soud dostal pokyn doplnit dokazování.

Další střet se zákonem

Šuhaj se hájil tím, že jeho počítač zneužil k nabourání do systému školy někdo jiný. Zdůvodňoval to tím, že počítač půjčoval kamarádům i studentům. Ti to dosvědčili, ale zároveň odmítli, že by se snažili systém školy nabourat.

Zdeněk Chalupa ale i napodruhé rozhodl, že je Ondřej Šuhaj vinný, a vynesl tentýž podmíněný rozsudek.

Pokud nabude právní moci i nedávné prodloužení podmínky, bude Šuhaj v podmínce až do září 2016. Další případný střet se zákonem už by ho mohl poslat za mříže.