Je případ nákupu sypačů značky Iveco Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny korupční, nebo hospodářská kauza? To teď řeší trestní soudci Okresního soudu v Jihlavě Vladimír Sova a Zdeněk Chalupa. Zatímco Zdeněk Chalupa se specializuje na hospodářské případy, Vladimír Sova má v kompetenci korupci. Oba soudci ale mají odlišný názor, do čí kompetence kauza spadá. Vladimír Sova je toho názoru, že jde o hospodářskou kauzu, proto by měl případ řešit jeho kolega. Jenže Zdeněk Chalupa si myslí pravý opak.

Jeden z nich se ale nakonec bude muset případu ujmout, nastudovat spis a nařídit hlavní líčení, na což čekají oba obžalovaní, náměstek vysočinského hejtmana pro dopravu Libor Joukl (ČSSD) a šéf krajských silničářů Jan Míka. S obžalovanými na toto rozhodnutí čekají i jejich obhájci. Kdy bude jasno, není zatím i s ohledem na dosud nevyjasněné kompetence soudců zřejmé.

Kauzu vyšetřoval celostátní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminalisty. Podle jeho názoru byla zakázka z roku 2002 na nákup osmadvaceti sypačů Iveco zmanipulována a předražena o částku 33,2 milionu korun. Tato škoda měla podle policie vzniknout Kraji Vysočina.

Případ dostal Zdeněk Chalupa

Celou kauzu dozoroval šéf státních zástupců v Jihlavě Kamil Špelda. Ten podal žalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě na konci března.

Podle informací Deníku byl případ přidělen Zdeňku Chalupovi. „Je to tak, spis mi byl přidělen. Nyní řešíme, do čí kompetence případ spadá. O mém názoru jsem informoval pana předsedu. Nyní se musím seznámit s jeho stanoviskem," řekl Deníku soudce Zdeněk Chalupa.

Vladimír Sova, předseda jihlavského okresního soudu, Deníku potvrdil, že mezi soudci došlo k neshodám ohledně kompetencí. „Je to naše interní věc, ale podle mého názoru nejde v případu o korupci. Až bude v tomto směru jasno, bude několik týdnů trvat, než soudce spis prostuduje, protože má několik svazků," podotkl Sova.

Je pravdou, že Libor Joukl a Jan Míka nejsou obviněni z braní či přijímání úplatku, protože se během vyšetřování nic takového nepodařilo prokázat. Už dříve to naznačil žalobce Kamil Špelda.

Oba jsou obžalováni z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Jan Míka navíc ještě z pletichy při veřejné soutěži a dražbě. Oběma hrozí trest od dvou do osmi let. Pokud soud rozhodne o jejich vině, může jim za splnění dalších zákonných podmínek uložit i podmíněné tresty. Podmínku může soud uložit, pokud spodní hranice trestní sazby nepřevyšuje tři roky, což je v tomto případě naplněno.

Krajská rada bude mít ještě příležitost

Vladimír Sova i Zdeněk Chalupa jsou zkušenými soudci. Vladimír Sova, který je specialistou na dopravní nehody, je navíc dlouholetým předsedou Okresního soudu v Jihlavě. Zkušenosti má také z pobočky krajského soudu v Jihlavě. Zdeněk Chalupa se měl také stát krajským soudcem, ale přestože vyhrál výběrové řízení, na krajskou pobočku nepřešel, protože v mezidobí došlo zásahem z Brna k diskutabilnímu omezení její činnosti.

Na jihlavském okresním soudě řeší trestní kauzy celkem tři soudci. Kromě Chalupy a Sovy je to ještě Dagmar Trnková Koutníková, ta ale odchází na mateřskou dovolenou.

O tom, že byla podána obžaloba, vyrozuměl žalobce Kamil Špelda také poškozenou stranu Kraj Vysočina. Ten už před časem dal najevo, že se jako poškozený necítí. Rada kraje se totiž odmítla v trestním řízení jako poškozený připojit. Zástupci kraje už měli několik možností své stanovisko změnit. Naposledy před několika dny, kdy dostali informaci o podané obžalobě.

„Rada kraje názor nezměnila. Znovu poslali přípis z jednání rady, kde se jako poškození odmítli připojit," konstatoval Kamil Špelda. Kraj bude mít ještě poslední možnost, a to před začátkem prvního hlavního líčení, kdy ještě může své případné nároky vznést. Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) ale už dříve dal jasně najevo, že za Jouklem i Míkou bezvýhradně stojí a odmítá, že by zakázka byla nějak záměrně zmanipulovaná.