Když prezident republiky Václav Klaus vyhlásil na začátku roku amnestii, ujišťoval veřejnost, že se na svobodu nedostanou zločinci odsouzení za závažné násilné činy. Není to ale pravda.

David Kubát z Jihlavy byl loni v říjnu odsouzen za ozbrojenou loupež. Protože se zbraní v ruce loupil už podruhé, dostal ještě jako mladistvý dva roky nepodmíněně. Do vězení nastoupil už jako dospělý loni v listopadu. Za mřížemi však příliš dlouho nepobyl. Díky amnestii už je zase na svobodě. Podle odborníků na kriminalitu mladistvých má šanci na nápravu. „Je to individuální. Další budoucnost mladistvých delikventů je ovlivněna mnoha faktory. Obecně lze říci, že je u nich mnohem větší šance na změnu chování než u dospělých recidivistů. Osobně si myslím, že je to zhruba padesát procent z nich," řekla Deníku vedoucí Probační a mediační služby v Jihlavě Milada Karásková.

Jeden ze tří

David Kubát je jeden ze tří mladistvých, které Okresní soud v Jihlavě v posledních třech letech odsoudil k nepodmíněnému trestu – a kteří museli nastoupit do vězení. Všichni mají na svědomí nejzávažnější zločiny a jen proto, že jim v době spáchání nebylo osmnáct let, nedostali mnohem vyšší tresty. Na všechny se navíc vztahuje vyhlášená amnestie. „Mají zahlazeny všechny tresty a nyní na ně soud v případě, že skončí znovu před soudem, musí hledět, jako kdyby nebyli nikdy trestáni. Soud pouze může přihlédnout k tomu, že mají sklon k páchání trestné činnosti. To je ale vše, nemůže předchozí odsouzení brát jako přitěžující okolnost," podotkl jihlavský státní zástupce Ivo Novák.

V praxi to znamená, že pokud by David Kubát znovu skončil před soudem, tentokrát už jako dospělý, může vyváznout s mnohem mírnějším trestem, než kdyby se na něj amnestie nevztahovala.

David Kubát poprvé loupil se zbraní v ruce jako patnáctiletý, když 26. ledna 2010 se stejně starým kamarádem přepadl barmanku v herně Casino Admirál na Demlově ulici v Jihlavě.

Kamarád nejprve obhlédl situaci v baru a Kubátovi řekl, že je v baru pouze jedna zákaznice. Ten se převlékl do jiného oblečení, na hlavu si dal kuklu, černé brýle a kapuci a   v ruce měl nezjištěný typ pistole. Zbraň v herně namířil na obsluhu a požadoval peníze. Barmanka mu ze strachu o život dala šest a půl tisíce korun. Oba mladíci pak utekli a lup si rozdělili ve sklepě panelového domu v ulici Na Kopci. Mladík, který obhlédl situaci v baru a venku hlídal Kubátovy věci, dostal vyplaceno 300 korun.

Kubát v prosinci 2010 dostal za loupež osmnáct měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Jeho komplic pak trest devět měsíců podmíněně odložený na jeden rok.

S plynovou pistolí

Loni v říjnu skončil Kubát před soudem znovu. Za další loupež dostal dva roky nepodmíněně. V lednu 2012 na Březinově ulici v Jihlavě večer přepadl s jiným kumpánem stánek s potravinami. Oba mladíci byli maskováni. Kubát měl ještě v ruce plynovou pistoli, s níž mířil na dvaašedesátiletou prodavačku. Chtěl po ženě peníze a svou hrozbu ještě zdůraznil tím, že natáhl závěr pistole a nabil ji. Žena lupičům vydala z tržby tři a  půl tisíce korun.

Kubátův komplic dostal u soudu jeden rok podmíněně odložený na dva roky. Pokud by byli souzeni jako dospělí, hrozilo by jim až na deset let.