Nařízená soudní pitva nepotvrdila cizí zavinění. "Z dosavadního šetření na místě nálezu těla a také z předběžných závěrů soudní pitvy nevyplývá, že by k úmrtí došlo v důsledku jednání jiné osoby," uvedla mluvčí.

Policie přijala oznámení o nálezu těla v pondělí ráno. Už během dne vyloučila úmrtí jako následek dopravní nehody. Případ kriminalisté dále prověřují, čekají také na výsledky dalších vyžádaných expertiz.

Lidé, s nimiž Deník v pondělí dopoledne v Horní Cerekvi mluvil, byli zprávou o možném zločinu ve městě šokováni. „Mám z toho hrozný pocit, že se v tak malém městě dějí takové věci. Já ani pořádně nevím, co se tady stalo. Byla jsem u lékaře a teď jdu právě od něj. Vyslýchali mě policisté, tak jsem jim řekla, že jako důchodce vstávám ráno v 9 hodin, takže nevím nic," řekla obyvatelka Horní Cerekve.

Dodala také, že s běženci, 
o nichž se v současnosti stále hlasitěji hovoří, to může být ještě daleko horší. „Já nevím, o koho jde, ale mluvili o nějakém Ivanovi," dodala důchodkyně.

To by mohlo potvrzovat spekulace, že muž byl Ukrajinec, který pracoval v místní bramborárně. Kriminalisté za sebou mají již nezbytné prvotní úkony. „Byla nařízena soudní pitva, ze které zjistíme příčinu a čas úmrtí muže," uvedla Čírtková. Policejní mluvčí včera odmítla podat více informací 
s tím, že výsledky soudní pitvy budou známy během dneška.

Starší muž z Horní Cerekve, který Deníku nechtěl sdělit své jméno, byl po tom, co zjistil, že se v jeho městě stal nejspíš násilný trestný čin, zcela klidný a tvářil se, že ho tato zpráva nijak nezajímá. „Nejspíše tu byl nějaký mrtvý, přesně nevím, co se tady stalo. Pocit z toho mám ale normální, protože za chvilku to bude ještě horší," prohlásil.

Loni se na Vysočině stalo osm vražd, o tři méně než v roce 2013. Policistům se všechny loňské vraždy podařilo objasnit. Letos policisté šetřili v celém kraji zatím tři vraždy. Doposud se všechny podařilo objasnit a také dopadnout pachatele.

DENISA ŠIMANOVÁ