Za zvlášť závažný zločin podvodu jí hrozil trest vězení od pěti do deseti let. Kromě potrestání odnětím svobody musí Vašíčková podvedeným lidem vrátit jejich peníze a v oboru finančního poradenství už nesmí podnikat.

S Vašíčkovou usedla na lavici obžalovaných i Petra Kasalová. Na podvodech se měla podílet společně s Vašíčkovou, avšak v nesrovnatelně menším rozsahu. Podle soudu má Kasalová na svědomí devět skutků se škodou za bezmála tři a půl milionu korun. Za to dostala trest na dva a půl roku s maximální možnou podmínkou na pět let. Také ona musí poškozeným uhradit způsobenou újmu a nesmí už ve finančním poradenství podnikat. Rozsudek královéhradeckého soudu zatím není pravomocný, přestože Vašíčková i Kasalová rozhodnutí o vině a trestu přijaly.

„Obě obžalované se práva na dovolání vzdaly ihned po vyhlášení rozsudku. Státní zástupce se ale rozhodl ponechat si lhůtu na rozmyšlenou s tím, že do pěti pracovních dnů dá soudu vědět, zda se odvolá, či nikoli,“ uvedla mluvčí soudu Iva Matušková. V případě, že dovolání padne, bude se muset kauzou zabývat Vrchní soud v Praze.

Malé pivovary zažívají boom. Na jejich nástup však hospody nedokáží reagovat a na čepu stále nabízí stejná piva.
Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Marie Vašíčková lidem slibovala převážně výhodné zúročení peněz. Přestože si podle soudu byla vědoma, že její závazky neúměrně převyšují její příjmy, zneužila důvěry klientů a obeznámenosti s jejich finanční situací. Podrobné a důvěrné informace o klientech získávala z dřívější spolupráce jako jejich finanční poradce. Lidé většinou naletěli na falešné sliby rychlého a výhodného zúročení peněz. Podvodnice klienty ujišťovala, že jim peníze vrátí do několika týdnů.

Marii Vašíčkové se podařilo přesvědčit desítky lidí, aby jí buď předali svoje volné finanční prostředky, nebo aby za její asistence uzavřeli ve vybrané bance smlouvu o úvěru a peníze z něj jí předali. Statisícové sumy přebírala Vašíčková od poškozených v hotovosti, výjimečně si je nechala poslat na svůj bankovní účet nebo účet Petry Kasalové.

Když se Vašíčkové podařilo peníze od klientů vylákat, přetrhala s nimi veškerou komunikaci a drtivá většina z nich už nikdy své peníze neviděla, nebo jen malou část. Peníze měla používat pro vlastní či cizí potřebu.

Ilustrační foto.
Vyděrač, který obtěžoval ženu ze Světlé, skončil za mřížemi