Jedenáctiletá Karolína z Humpolce vyrazila před pár dny ven na kole, které dostala loni k narozeninám. Opřela ho u hřiště a běžela na kolotoč. Že kolo zmizelo, si všimla až za pár hodin. Kdyby bydlela v Jihlavě, možná se jí bicykl neztratil. Jihlava je totiž městem, kde se kola nekradou, alespoň tak to vypadá podle unikátního projektu České pojišťovny Bez kola.

Jeho cílem bylo formou nadsázky poukázat na stále se zvyšující počet krádeží kol a také upozornit na možnosti jejich pojištění. Ve čtrnácti městech byla umístěna nezabezpečená jízdní kola. Sledovala je skrytá kamera, jejíž reálné záběry z místa činu si lze prohlédnout na www.bezkola.cz. V centru Jihlavy kolo během pěti hodin nikdo neukradl.

Jihlava obstála na výbornou. Kolo odložené u frekventované odpočinkové zóny nikdo neukradl. Během pěti hodin o něj ani nikdo z kolemjdoucích neprojevil zvýšený zájem. „Odložené nezamčené kolo v centru Jihlavy, na rozdíl od většiny jiných měst, v kolemjdoucích žádný zájem nevzbudilo. Jedním z důvodů může být i skutečnost, že město má propracovaný kamerový systém, který pokrývá také hlavní náměstí," komentuje výsledky Jan Marek z České pojišťovny.