Zmíněným trestně stíhaným mužem by měl být Ladislav Váňa z Kletečné, který Deníku potvrdil, že se kauza týká jeho osoby. „Ano jsem to já," řekl do telefonu Váňa. Poté rychle mobil vypnul a dál už na vyzvánění nereagoval. Ještě předtím stačil říct: „Už to neřešte, přijede náklaďák a bude to vyřešené."

Podle policie jedenapadesátiletý muž od konce loňského roku do začátku letošního dubna bez příslušného povolení choval dva levharty, kteří jsou zařazení v kategorii chovu zvířat vyžadující speciální péči. „Chov zvířat spadajících do této kategorie byl muži odborem životního prostředí zakázán v září loňského roku, a to na dobu pěti let," připomněla ve čtvrtek 4. května jihlavská policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Ilustrační foto
Recividista řádil měsíc, pak hned putoval za mříže

Vedoucí odboru Životního prostředí a památkové péče na Městském úřadu v Humpolci František Kocman nechtěl případ komentovat s tím, že nelze podrobnosti k záležitostem spojeným s přestupkovým řízením sdělovat. „Informaci, kterou máte, nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit," řekl.

Trestně stíhanému muži teď hrozí až dvouletý trest vězení. „Muž je obviněný z toho, že přes uložený zákaz levharty choval, a mařil tak výkon úředního rozhodnutí," uvedl Martin Petrák, vedoucí pelhřimovského policejního oddělení hospodářské kriminality.

Chovatel je dále podezřelý za přestupek týrání zvířat. „Při prověřování případu dále kriminalisté zjistili, že muž se mohl dopustit dalšího protiprávního jednání, a to jak při chovu levhartů, tak při chovu jelení zvěře. Prověřováním vyšlo najevo, že muž levharty choval v neodpovídajících životních podmínkách. Dále v jeho chovu jelení zvěře došlo v loňském roce k úhynu dvou kusů, a to jelena a laně," doplnila Miláčková.

Na základě znaleckých posudků kriminalisté zjistili, že k úhynu této zvěře došlo v důsledku zanedbání péče. Muž se tak svým jednáním mohl dopustit týrání zvířat.