„Zajímavou formou se snažíme těmto skupinám přiblížit a nenásilně předat preventivní rady, připravit je na životní situace, se kterými se mohou setkat. Zejména upozorňujeme na zlomová období, kdy se mladí začleňují do společnosti, hledají si nové kamarády, vstupují do nových kolektivů a budují si vztahy mezi sebou. Apel také klademe na první setkání s drogou," řekla koordinátorka prevence Zuzana Pidrmanová.

„Chceme se dětem ukázat jako lidé, ke kterým se vždy mohou obrátit, že tady jsme pro ně a nemusí se nás bát. Chceme v nich vytvořit morální stránku, která je ujistí, že pokud budou slušní občané, tak s nimi pak bude celý život zacházeno dobře," přiblížila vrchní inspektorka policejní prevence Petra Literová.

Akce na jihlavské základce byla jejich už třetím vystoupením. Předtím se ukázali v Kroměříži a v Olomouci.

Preventivní program sází hlavně na Michala Hudčeka. Ten vyprávěl několik svých příběhů o nástrahách světa slavných a jak můžou drogy a alkohol ovlivnit jak kariéru, tak vlastní sny. „Jednou jsem si před koncertem na Moravě dal dva panáky opravdu silné višňovice. Když jsem vyšel na pódium, uvědomil jsem si, že zapomínám texty mnohem častěji než obvykle a koncert byl ukončen už v polovině," vyprávěl finalista druhé SuperStar, který jednotlivé vstupy prokládal slavnými písničkami, které si děti mohly zazpívat s ním.

Další příběhy, tentokrát už vážnější, přednesla z vlastní zkušenosti i policejní komisařka. „Příběh o holčičce, která si našla na sociální síti falešného kamaráda, je pravdivý. Opravdu ji letos takto pachatel oklamal a málem znásilnil. Apelovat ale chci i na to, co děti dávají na své profily," varovala děti Literová i po vystoupení a dodává, že takové fotky později vyhledávají i zaměstnavatelé, a člověk pak díky tomu nemusí dostat práci.

Policejní přednášky se na školách objevují pravidelně, Literová však v nich vidí zásadní nedostatek: „Je to v podstatě pětačtyřicet minut pouze mluveného slova, vtloukání jim do hlavy, co mají dělat a nemají, různých pravidel. To žádné dítě nevydrží vnímat."

Při preventivní akci Nepokoušej osud ale neusne nikdo, ani ředitelka Ivana Málková ze Základní školy Jungmannova: „Představení se mi líbilo. Díky písničkám se děti bavily, nezlobily a zajímaly se o příběhy. Přijde mi dobře vymyšlené pojetí této akce, že se jenom nesedí, ale může se i zpívat a tancovat."

ANETA HRDLIČKOVÁ