Policie spustila oficiální vyšetřování údajného týrání dětí v náboženské sektě, která si dala pojmenování Kosmický zenbudhismus (dříve Most ke svobodě) z Kuroslep na Třebíčsku. Složitým případem se začali zabývat třebíčští kriminalisté. Deníku to tento týden potvrdil okresní státní zástupce z Třebíče Zdeněk Špaček. „Případ vyšetřujeme pro podezření ze spáchání trestných činů týrání svěřené osoby, týrání osoby žijící ve společném obydlí a ohrožování výchovy dítěte," upřesnil Zdeněk Špaček.

Vyšetřování začalo 19. dubna. Podnět podala na krajské státní zastupitelství jedna 
z příbuzných dětí, které v sektě dodnes žijí, a jeden z bývalých členů sekty. Přes jihlavskou pobočku krajského státního zastupitelství případ doputoval až na Okresní státní zastupitelství do Třebíče.

K zahájení vyšetřování se oficiální místa odhodlala až 
po více než roce, tedy od doby, kdy loni v březnu vyšel 
v Deníku první článek o možném týrání dětí v kuroslepské sektě.

O dění v náboženské skupině se už od poloviny devadesátých let zajímá také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Loni v březnu to Deníku potvrdil Ivo Špičan 
z tohoto elitního útvaru. Policie doposud o sektě shromažďovala informace. Nikdy však o zmíněné sektě žádné oficiální vyšetřování žádná policejní složka v Česku nevedla. To začalo teprve před třemi týdny. Proč to trvalo tak dlouho? Na to nedokáže nikdo odpovědět. Zdeněk Špaček ale tvrdí, že se za tu dobu policii podařilo shromáždit podrobné a precizní informace, které jim umožní se v případu lépe orientovat.

Hrozí promlčení

Jenomže vzhledem k značnému časovému odstupu není vyloučeno, že i kdyby se kriminalistům podařilo týrání dětí i dospělých prokázat, může být vše promlčeno. Poslední svědectví o údajném týrání totiž zatím spadá do roku 2006.

Na nestandardní trestání dětí i dospělých v sektě upozornili její bývalí členové. 
V průběhu loňského roku přinesl Deník čtyři příběhy těchto lidí. Všichni se shodli na tom, že šli do sekty dobrovolně, až na studenta z Třebíčska, kterého do sekty přivedla jeho matka, když mu bylo teprve šest let. Mladík popsal, že byl pravidelně bit asi od deseti let. „Bylo to psychické i fyzické lámání. Byli jsme biti klackem. Trestala se tak neposlušnost, když se někdo provinil vůči nějakému řádu," řekl dnes sedmadvacetiletý muž v exkluzivním rozhovoru pro Deník. I s odstupem několika let je přesvědčen, že to, co zažil, bylo za hranicí běžných rodičovských trestů. „Bylo děsné, když tam byla holčička, která se bála tmy 
a za trest musela klečet několik hodin v temné místnosti bez hnutí. Když se pohnula, tak ji tam seřezali. Stačilo, když se člověk špatně podíval nebo zatvářil," zavzpomínal mladý muž.

Kriminalisté už dotyčného v minulých dnech také vyslechli a to, co řekl v rozhovoru pro Deník, potvrdil i do policejního protokolu.

Dnes už se k tomu nechce vracet. „Na policii jsem byl podat vysvětlení, ale nyní se k tomu nechci vyjadřovat, protože jsem byl požádán vyšetřovatelem o diskrétnost a já to respektuji," prohlásil mladý muž.

Zažila ponižování

Psychický i fyzický teror popsala Deníku další bývalá členka sekty, osmatřicetiletá Lucie. V sektě žila od devatenácti do jednatřiceti let. Na vlastní oči prý viděla při koupání dětí, že mají na těle modřiny a podlitiny od bití. Násilí zažila i na vlastní kůži. „Tuším, že ve třetím a pátém roce života v sektě jsem dvakrát potratila. Myslím, že důvody byly zřejmé. Byla jsem sedřená, nikdo mi nesměl pomáhat, nejednou jsem únavou a vyčerpáním spadla v kuchyni pod stůl," vybavila si Lucie. Zdravotní i psychické komplikace má dodnes.

Nyní si vše musí podrobně vybavit znovu. „Policie mne vyslýchala pět a půl hodiny. Za tím, co jsem jim řekla, si stojím," podotkla Lucie.

Podezřelými z týrání jsou všichni dospělí členové sekty včetně duchovní vůdkyně Jaroslavy Kujalové Jurové a jejího manžela. Oba už byli v minulých dnech vyslechnuti. Podle informací Deníku Jurová jakékoli týrání dětí popírá.

Policie bude v nejbližších dnech vyslýchat i všechny děti. Jejich výslechy budou probíhat za účasti psychologa. Jak dlouho bude vyšetřování případu trvat, není jasné, stejně jako to, jestli vůbec bude někdo z něčeho obviněn.

Podle informací Deníku jsou členové sekty z policejního vyšetřování a posledních událostí vyděšeni a bojí se o svou budoucnost. Není vyloučeno, že i sami rodiče si mohou uvědomovat své možné selhání. Bývalí členové popisují duchovní vůdkyni jako sebestřednou vládkyni s dokonalým smyslem pro manipulaci.

Uzavřený svět

Ladislava Kujalová Jurová přišla do Česka na začátku devadesátých let z Brazílie. Odtamtud přinesla učení Most ke svobodě a přednášela o něm především na jižní Moravě – v Brně a okolí. Pak se jí kolem sebe podařilo shromáždit skupinu několika nejvěrnější „bratrů a sester", kteří vytvořili základ uzavřené náboženské skupiny. Ta se usadila na Vysočině v bývalé hájovně uprostřed lesů v přírodní rezervaci Údolí Oslavy v Kuroslepech v okrese Třebíč.

Všichni noví členové odevzdali své majetky ve prospěch komunity a během několika let se hájenka začala měnit do podoby pseudogotického hradu. Komunita se snaží být nezávislá na okolním světě. Chová domácí zvířata a pěstuje zeleninu v několika velkých fóliovnících.

Členové sekty si také například pečou vlastní chleba a vyrábějí sýry. Produkty prodávají. Na přelomu tisíciletí využila sekta dobu „bezvládí" na kuroslepském obecním úřadě a chopila se moci. Čtyři roky sekta obsazovala post starosty svými členy. Když si s úřadováním nevěděli rady, ze dne na den se své moci vzdali.