Dvojici cizinců, která pašovala v neděli 10. srpna přes Vysočinu více než sedm set kilogramů tabáku, zadrželi policisté v Záborné na Jihlavsku. Pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení spotřební daně, a to o více než jeden milion korun, hrozí zadrženým v případě prokázání viny až osm let vězení.

Kromě tabáku zajistili policisté dvacet tisíc sáčků, které sloužily jako obaly na tabák po 150 gramech, sto dvousetlitrových igelitových pytlů, devět mobilních telefonů, tři sta tisíc korun a zhruba tři a půl tisíce eur.

Otec se synem ve věku 53 a 23 let skončili v policejní cele, policejní komisař podal návrh na jejich vzetí do vazby. V úterý bylo oběma mužům sděleno podezření ze spáchání trestného činu krácení daně.

Odkud a kam zajištěný tabák směřoval, zůstává předmětem dalšího šetření. Policisté rovněž prošetřují, zda zadržená dvojice byla součástí rozsáhlejší sítě pachatelů. Oba muži, cizinci s dlouhodobým pobytem v České republice a s trvalým pobytem na Brněnsku, neměli k Vysočině žádný zvláštní vztah, nezdaněný tabák přes Vysočinu pouze transportovali.

Jeden z letošních největších případů pašování tabáku na Jihlavsku, který spadá do oblasti hospodářské kriminality, odhalili policisté z obvodního oddělení v Polné při dohledu na silniční provoz v Záborné. Když se hlídka po jedenácté hodině v noci rozhodla zkontrolovat dodávku Fiat Ducato, původní rutinní podezření zásadně vzrostlo.

Mercedes policii zabokoval cestu

„Vozidlo Fiat Ducato začalo před hlídkou ujíždět a při tomto ujíždění se před hlídku postavilo vozidlo Mercedes, které policejní hlídce zablokovalo cestu. Nicméně policisté vozidlo objeli a dodávku se podařilo dohledat v obci Záborná odstavenou ve slepé ulici," popsal noční dění v Záborné vedoucí jihlavského územního policejního odboru Petr Petr.

Polenští policisté přivolali na místo policejního psovoda, díky jehož pomoci brzy dopadli a identifikovali řidiče dodávky i řidiče mercedesu. „Následnou prohlídkou bylo zjištěno, že v mercedesu se nacházely igelitové sáčky na balení tabáku s nápisem Golem," uvedl vrchní inspektor oddělení hospodářské kriminality Miroslav Mejzlík. Sáčky měly zřejmě sloužit k zakrytí trestné činnosti, neboť takto balený tabák Golem nepodléhá daňové povinnosti a z něho se spotřební daň neplatí.

Prohlídka dodávky přinesla další důležité poznatky. „Ve vozidle se nacházelo šest beden a v nich celkově 720 kilogramů tabákové řezaniny," pokračoval ve výčtu Mejzlík. Následná prohlídka vyústila ve zjištění, že za zmíněný tabák nebyla zaplacena spotřební daň.

Policisté už také vyčíslili, za kolik se dal nezdaněný tabák zpeněžit. „Zisk na prodaném tabáku by byl jeden milion 920 tisíc korun. Škoda na spotřební dani by byla jeden milion 296 tisíc korun," upřesnil základní údaje Mejzlík.

Starší ze zadržených mužů byl už za pašování nezdaněného tabáku trestán. „V březnu letošního roku byl odsouzen za stejný delikt, tehdy u něho bylo nalezeno sto kilogramů tabáku. Dostal podmínku rok na patnáct měsíců," dodal Mejzlík.