Jedna dopravní nehoda skončila pro řidiče motocyklu tragicky, tři motocyklisté byli těžce zraněni a devatenáct dalších utrpělo lehké zranění.

Na uplynulou sobotu proto policisté připravili dopravně bezpečnostní akci, která byla zaměřena speciálně na kontroly řidičů motocyklů. „Policisté se při ní zaměřili zejména na rychlost a způsob jízdy motocyklů a jejich technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích. Do akce bylo nasazeno čtrnáct policejních hlídek a tři policisté na motocyklech," sdělila policejní mluvčí Monika Pátková.

Během akce policisté zkontrolovali 76 řidičů, z toho 28 řidičů motocyklů a zjistili celkem 35 dopravních přestupků, z nichž 32 vyřešili na mís-tě uložením blokové pokuty. Na pokutách policisté vybrali 22 600 korun. „Na chování motorkářů na silnicích se zaměříme v rámci dohledu nad silničním provozem v průběhu celého letošního roku. Přesto musíme říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly," uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Jan Kostečka s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti.

Patří mezi nejzranitelnější

Policie proto v tomto období všechny řidiče motocyklů upozorňuje, aby dbali opatrnosti a řízení motocyklu věnovali zvýšenou pozornost, aby nezpůsobili dopravní nehodu.

Ostatně motorkáři patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Případný střet motorky s vozidlem nebo pevnou překážkou končí ve většině případů úmrtím či těžkým zraněním motocyklisty. „Při jízdě na motocyklu, a na jaře zvlášť, je nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje, pokud na vozovce zůstal písek nebo štěrk po zimním posypu nebo po zimní údržbě komunikace. Důležité je dokázat dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky: asfalt beton dlažební kostky. Velkým rizikem mohou být různé nerovnosti na silnici a výtluky," uvedl Jan Kostečka.

Loni šetřili policisté v Kraji Vysočina 161 dopravních nehod, na nichž měli účast motorkáři. A při těchto nehodách pět motocyklistů zemřelo, 18 jich utrpělo těžké zranění a 91 jich bylo zraněno lehce. Ve čtyřech případech policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že motorkář požil před jízdou alkoholický nápoj.