Tak tomu bylo i na konci loňského března, kdy místo činu navštívila skupinka, mezi nimiž byli šéf Národní demokracie Adam B. Bartoš a místopředseda strany Ladislav Zemánek. Na místě položili květiny a vyvěsili vlastní informační cedulku, kterou zakryli tu původní – oficiální. Vše pak ještě zveřejnili na svých webových stránkách. Až potud by šlo 
o relativně běžnou akci, kterých se v Česku konají stovky, kdyby podle policie 
i státního zástupce Bartoš se Zemánkem nehanobili národ a nepodněcovali k nenávisti vůči jinému etniku.

Dopustit se toho měli tím, že na cedulku napsaly text ve znění: „Na tomto místě byla o Velikonocích 1899 brutálně zavražděna nevinná dívka Anežka Hrůzová. Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

Anežka Hrůzová byla zavražděna na konci 19. století. Po činu se rozpoutala takzvaná hilsneriáda. Šlo 
o svalení viny za údajně rituální vraždu na mladého polenského žida Leopolda Hilsnera. Tím se rozpoutala veřejná hysterie vůči židovskému obyvatelstvu.

Bartoš a Zemánek byli nakonec obviněni z hanobení národa a podněcování k nenávisti vůči jinému etniku. Věc řešil Okresní soud v Jihlavě. Případ spadl do kompetence soudkyně Terezy Jedličkové, ta letos 
v březnu vydala od stolu trestní příkaz, v němž oba obviněné uznala vinnými 
a potrestala je dvanácti měsíci s podmínkou na dva roky. Jenomže Bartoš i Zemánek s rozhodnutím nesouhlasili, proto musela soudkyně nařídit veřejné hlavní líčení. To se konalo poprvé včera.

ŠLO O ANTISEMITISMUS

Státní zástupce Ivo Novák trval na podané obžalobě. Hlavním důkazem byla výpověď soudního znalce Josefa Zouhara, který už zpracovával posudek na Bartoše v jiné kauze. Znalec konstatoval, že zmiňovaný text i celá akce měla antisemitský podtext.

Bartoš u soudu odmítl jakékoli podněcování k nenávisti či hanobení národa 
a na textu nevidí nic závadného. „Židovská otázka je běžný pojem, který se často zaměňuje s pojmem konečné řešení židovské otázky. Takto to zaměňuje i znalec," řekl soudu Bartoš, který přiznal, že příprava cedulky byla společná práce jeho a Zemánka.

Ladislav Zemánek také odmítl jakékoli protižidovské tažení, na druhou stranu připustil, že v celém kontextu byla jejich aktivita nevhodná. „Celá kauza mne osobně zasáhla. Netušil jsem, jaké následky to může mít. Dnes už jsem jen papírovým členem Národní demokracie. Opustil jsem politiku a chci se věnovat studiu," uvedl Zemánek, který studuje Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy.

Po výslechu znalce zazněly závěrečné řeči. Státní zástupce navrhl, aby byli oba obžalovaní uznáni vinnými. Pro Bartoše navrhoval tentýž trest, kterým byl odsouzen už v trestním příkazu. U Zemánka přihlédl 
k tomu, že uznal nevhodnost svého jednání, a k dalším polehčujícím okolnostem a navrhl, aby soud 
v jeho případě zvážil možnost opuštění od potrestání. Obhájce obou mužů navrhl, aby soud jeho klienty obžaloby zprostil.

Soudkyně hlavní líčení odročila na pozítří, kdy by měl být vyhlášen rozsudek.