Zařadit se do běžného života po návratu z vězení není úplně snadné. Své o tom ví i jednatřicetiletý Slovák Peter Šimko z Košic, kterého poslal ve středu Okresní soud v Jihlavě na tři roky do věznice s ostrahou za sérii krádeží v krajském městě. Šimko stačil během měsíce a půl na přelomu roku v Jihlavě vykrást několik aut, vloupat se do domů, kanceláří a ukrást tam, co mu přišlo pod ruku.

Muž má podle soudu na svědomí dohromady čtrnáct skutků a škodu za více než sto tisíc korun. Kromě toho, že musí poškozeným uhradit škodu, soudce Zdeněk Chalupa sáhl i k trestu vyhoštění na čtyři roky. To znamená, že po odpykání trestu musí Šimko co nej-dříve opustit Českou republiku. Vrátit se může až za čtyři roky. Pokud by zákaz porušil, hrozilo by mu další obvinění pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí s trestní sazbou až do tří let.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce Ivo Novák se sice odvolání vzdal, obžalovaný Šimko se ale proti verdiktu ihned po jeho vyhlášení odvolal. Případ tak musí projednat ještě Krajský soud v Brně.

Peter Šimko se ke všem skutkům přiznal. „Byl jsem ve špatné životní situaci. Neměl jsem peníze, protože jsem nedostával zaplaceno za práci, kterou jsem dělal, a nijak mi nepomohly ani místní úřady. Toho, co jsem udělal, lituji a omlouvám se všem poškozeným. Soud chci požádat o shovívavost a poskytnutí šance vést řádný život s mou družkou, pracovat a splácet dluhy,“ kál se u soudu Šimko.

Ilustrační foto.
Opilý muž chtěl skočit z Brněnského mostu

Ten od poloviny loňského prosince do konce ledna na různých místech v Jihlavě vykradl několik aut, vlezl do kanceláří i domů, kde pak kradl elektroniku, vzal i kolo a nářadí, bral peníze a další osobní věci včetně platebních karet.

„Tehdy jsem byl pod vlivem subutexu (náhražkové drogy), který mi dal člověk, pro kterého jsem prodával vánoční stromky. Za dva dny práce mi dal čtyři stovky a balení léku, prý na uklidnění. Jenže to na mne mělo úplně opačný efekt. Neskutečně mne to nakop-lo, ale tím špatným směrem,“ vysvětloval u soudu Šimko.

Když byl po třinácti skutcích dopaden a obviněn, neodradilo ho to od toho, aby vlezl do jednoho z jihlavských hotelů, kde se nechal zavřít, a mimo jiné tam ukrást příruční pokladnu. Poté už Šimko skončil ve vazbě, kde je dodnes.

Sliby Šimka, že bude vést řádný život, soudce Chalupu nijak nedojaly. Připomněl mu totiž jeho tytéž sliby, kterými se dušoval před několika lety u soudu v Ústí nad Labem, kde byl taktéž za krádeže odsouzen k nepodmíněnému trestu. Ten si odseděl loni v říjnu.

Z vězení se Šimko rozjel rovnou do Jihlavy za svou přítelkyní, s níž se seznámil na internetové seznamce během pobytu ve vězení. Jenže v polovině prosince už zajel do starých kolejí. V Česku i na Slovensku byl celkem desetkrát odsouzen a většinu svého dospělého života strávil ve vězení.