Jiří Mičke byl odsouzen k zaplacení osmdesáti tisíc korun. Rodina poškozeného dělníka požadovala odškodné přes jedenáct milionů korun. Soud ale nakonec rozhodl, že peníze musí vymáhat prostřednictvím občansko-právního řízení. Jiří Mičke totiž stál před soudem jako fyzická osoba, a proto není za způsobenou škodu odpovědný. Rodina musí peníze podle soudu vymáhat po firmě.

Rozsudek zatím není pravomocný. Mičke ještě zváží případné odvolání. Státní zástupce Miroslav Novák se práva na odvolání vzdal. Pokud nakonec odvolání padne, bude se muset případem zabývat ještě Krajský soud v Brně.

„Byl to hodně smutný případ. Šlo o souhru nešťastných náhod a špatných rozhodnutí," okomentoval žalobce Miroslav Novák.

Svou roli tehdy sehrálo i mrazivé počasí. Kvůli extrémně nízkým teplotám nemohli svářeči na dílně ve firmě MKovo pracovat. Majiteli firmy Jiřímu Mičkemu si dělníci stěžovali, že plynové topení nefunguje.

Když se snažil přijít na to proč, zjistil, že spalinové cesty zamrzají a kape z nich voda. Vyndal proto hadici z komína a strčil ji do kanalizace, aby z ní voda odtekla. Jenže zanedlouho poté přiběhli dělníci, že na toaletě sedí jejich kolega v bezvědomí.

Přivolaní lékaři okamžitě nasadili plicní ventilaci a převezli dělníka do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým. „Všimla jsem si, že měl i narůžovělou kůži, která je pro tento druh otravy typická," řekla u jednoho z hlavních líčení záchranářka Jiřina Petrová. Otrava oxidem uhelnatým se nakonec jako příčina kolapsu dělníka skutečně potvrdila.

Podle zmocněnce je stav poškozeného na úrovni malého dítěte a bude potřebovat trvalou péči.

Příčinou úniku nebezpečného plynu byla hadice, kterou obžalovaný Mičke vyndal z komína a strčil do kanalizace. Z ní pak kanalizací unikaly zplodiny. Ty se dostaly šachtou až ven. Jenže se ve vzduchu nerozptýlily, ale v jakési bublině se plazily vzhůru podél zdi až k větracímu okénku od toalety, kde seděl poškozený dělník. Na to, aby se v takovém případě člověk otrávil oxidem uhelnatým, stačí podle soudních znalců jen pár vteřin.