Soudní proces s Michalem Kisiovem, Tomášem Zavřelem a Jakubem Doležalem, kteří jsou obviněni v souvislosti s vraždou patnáctileté Petry z Jihlavska, by se mohl konat v krajském městě. Bude záležet na tom, jak rychle prezident republiky jmenuje nové soudce. Pokud se to nepodaří v dostatečném předstihu před ukončením policejního vyšetřování, bude kauzu řešit Krajský soud v Brně. „Standardní lhůta pro vyšetřování případu vraždy je půl roku, ale lhůtu lze prodloužit až na rok," řekl v úterý Deníku dozorující státní zástupce z jihlavské pobočky brněnského krajského státního zastupitelství (KSZ) Jiří Morava.

Pokud by státní zástupce nestihl do jednoho roku podat obžalobu, Michal Kisiov a Tomáš Zavřel, kteří jsou ve vazbě, by museli být propuštěni na svobodu.

Podle Moravy to však není pravděpodobné, přestože je vyšetřování na samém začátku a trojice mladíků byla obviněna teprve minulý týden. Michal Kisiov a Tomáš Zavřel jsou obviněni ze zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného surovým způsobem a na svědkovi. Za to jim hrozí dvacet let vězení nebo výjimečný trest. Jakub Doležal je obviněn z toho, že vraždě nezabránil a pomáhal s odklízením těla. Za to může dostat až čtyři roky vězení.

Jiří Morava Deníku řekl, že nejvíce času zaberou znalecké posudky a výslechy většího množství svědků. Státní zástupce nevyloučil ani to, že se uskuteční rekonstrukce brutální vraždy. Byt, kde k činu došlo, je totiž stále zapečetěn. „Aby měla rekonstrukce v tomto případě smysl, musí obvinění souhlasit s účastí při rekonstrukci. Dala by se samozřejmě udělat i bez jejich účasti podle výpovědí, ale to by bylo nadbytečné," upozorňuje Jiří Morava na postup vyšetřování.

Musí být ustanoven trestní senát

Aby případ řešil soud v Jihlavě, musel by státní zástupce podat obžalobu v době, kdy bude pro jihlavskou pobočku brněnského krajského soudu ustanoven trestní senát. „V současné době je praxe taková, že každou obžalobu podávám na pobočku v Jihlavě a spis odtud putuje k soudu do Brna. Pokud by v době ukončení případu byl ustanoven trestní senát pro jihlavskou pobočku, pak by mohl případ zůstat Jihlavě," vysvětluje Jiří Morava.

Nový soudce pro jihlavskou pobočku už byl před časem zvolen ve výběrovém řízení. Stal se jím současný trestní soudce Okresního soudu v Jihlavě Zdeněk Chalupa, který řešil například kauzu učitelky z mateřské školy kvůli smrti dívky, na niž při vycházce spadla kovová branka a zabila ji. Nyní řeší například kauzu takzvaného Foltýnova gangu, který brutálním způsobem vydíral podnikatele z Jihlavska.

Aby Zdeněk Chalupa mohl přejít na krajský soud a začal soudit nejzávažnější zločiny, musí prezident republiky jmenovat na místo Chalupy nového soudce. Náhradu za Zdeňka Chalupu už okresní soud také má. Je jím současný státní zástupce z Jindřichova Hradce Miroslav Petrák, který uspěl ve výběrovém řízení.

Návrh na jmenování nových okresních soudců musí podat Krajský soud v Brně. Podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové se tak ještě nestalo, ale návrh by podle ní měl odejít každým dnem.

Na hlavní líčení se vstupenkou?

Pokud by případ řešil jihlavský soud, je pravděpodobné, že by ho provázel mimořádný zájem veřejnosti. Kapacita největší soudní síně na jihlavském soudě čítá kolem čtyřiceti až padesáti míst. „Pokud je o nějaké hlavní líčení větší zájem ze strany veřejnosti, pak se lze do soudní síně dostat pouze na vstupenku," upozornil předseda Okresního soudu v Jihlavě Vladimír Sova.

Jihlava ale disponuje prostory, kam by se vešel i dvojnásobný počet lidí. Jde o soudní síň bývalého Krajského soudu v Jihlavě, která dnes slouží jako aula Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Mohlo by se hlavní líčení konat tam? „Nejsem si jistý, jestli by něco takového šlo technicky zajistit, protože každé hlavní líčení se zvukově zaznamenává," reagoval Jiří Morava.

Vladimír Sova upozornil, že umístění hlavního líčení do jiných prostor, než jsou k tomu určeny v budově okresního soudu, je nepravděpodobné. „Takovýto postup vylučuji. Hlavní líčení se nemůže změnit ve veřejný či mediální cirkus," varoval Vladimír Sova.

Policie odmítá k případu poskytovat jakékoli další informace. Krajská policejní mluvčí Dana Čírtková v úterý odmítla potvrdit, že brutální vraždě předcházel konflikt na diskotéce, který měl vyprovokovat Tomáš Zavřel a musela ho řešit policie.

Třetího obviněného policie nehlídá

Třetí obviněný, Jakub Doležal, je na svobodě, ale před veřejností se skrývá. Obává se pomsty, proto prakticky nevychází z bytu. Objevily se informace, že ho hlídá policie, ale podle policejní mluvčí Dany Čírtkové to tak není. „Žádnou ochranu jsme nikomu neposkytli. Pokud by měl dotyčný důvodné obavy o život, pak se může na policii obrátit," řekla Deníku o víkendu Čírtková.

Na pátek 5. dubna od tří hodin odpoledne je na Masarykovo náměstí v Jihlavě svolána akce k vyjádření soustrasti nad smrtí patnáctileté Petry. Součástí akce by měl být i projev na podporu zpřísnění trestů za podobně brutální činy. Akci v úterý nahlásil organizátor akce jihlavskému magistrátu. „Očekává se účast asi sedmi set lidí. Účastníci by se měli z náměstí vydat do Havířské ulice, kde zapálí svíčky a rozejdou se," informoval mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.