Rozsudek je zatím nepravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, případem se tak bude zabývat krajský soud.

„S náhradou škody poškozené odkazuji na občanskoprávní řízení,“ konstatoval soudce Jaroslav Krátký.

Havárie, která otřásla lidmi v širokém okolí, se stala 5. prosince 2016 okolo půl sedmé večer na státní silnici I/38. V křížovatce s odbočkou na Zvěrkovice Marek N. narazil svou dodávkou Iveco zezadu do Fiatu Marea s tříčlennou posádkou ve chvíli, kdy chtěl fiat jedoucí od Budějovic odbočit do Zvěrkovic a dával přednost protijedoucímu kamionu.

Osobní vůz odhozený před nákladní auto byl po střetu doslova sešrotovaný. Dva mladí muži zemřeli na místě, třetí o dva dny později v brněnské nemocnici. Dva byli z Hostimi, jeden ze Zvěrkovic.

Ilustrační foto
Po pondělní vážné nehodě na Třebíčsku zemřel i třetí mladík

„Odvoláváme se proti nepodmíněnosti trestu. Je to mladý kluk, taková dopravní nehoda se může stát každému z nás. Komu to pomůže, že půjde do vězení?“ Položil si řečnickou otázku právní zástupce obžalovaného, znojemský advokát Jan Juračka.

Dozorující státní zástupce z Třebíče Petr Katovský sdělil, že počká na písemné vyhotovení rozsudku. „V tuto chvíli mohu pouze uvést, že výše uloženého trestu zhruba odpovídá našemu návrhu,“ řekl. Právní kvalifikace soudci umožňovala jít až na sazbu šesti let vězení, zatím nepravomocně odsouzenému řidiči určil věznici s dohledem, tedy nejlehčí typ vězení.

Soudce Krátký v rozsudku konstatoval, že Marek N. se při jízdě na rovném přehledném úseku silnice nechoval ohleduplně a ukázněně. Mimo jiné se plně nevěnoval řízení vozidla a nerespektoval nejvyšší povolenou rychlost 70 kilometrů v hodině. Jeho rychlost byla při střetu podle zjištění soudu nejméně 73 až 91 kilometrů v hodině. Krom tří úmrtí měla havárie za následek i lehké zranění řidiče protijedoucího kamionu.

Křižovatka, kterou místní dlouhodobě vnímají jako nebezpečnou, se dočká stavebních úprav. Každoročně se tam stane několik „ťukanců“ a lidé z okolí roky upozorňovali, že se může stát něco velmi vážného. Chybí totiž odbočovací pruh z hlavní silnice, která je zároveň mezinárodní trasou. Po ní se valí jedno auto za druhým.

Vrchní soud v Olomouci v úterý zamítl odvolání tří mužů z Domamili na Třebíčsku, které Krajský soud v Brně letos v květnu odsoudil k vysokým trestů za loňský únos a znásilnění osmnáctileté dívky z Jihlavska.
Vrchní soud potvrdil vysoké tresty únoscům z karavanu

„Dohodli jsme se s krajem a policií na konceptu řešení. Hotové to bude tak do tří let,“ uvedla Marie Tesařová, ředitelka jihlavského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má na starosti hlavní tah I/38. Pod správu kraje spadá vedlejší silnice do Zvěrkovic.

Proč bude přestavba křižovatky hotová až za tři roky? Protože má podle ředitelky Tesařové každá fáze stavebního řízení své lhůty, které se musejí dodržet.

„Křížení se mírně posune, vznikne tam vyrovnaný terén a odbočka do Zvěrkovic bude nakolmená. Nyní je křižovatka ve tvaru písmene Y,“ vysvětlila Tesařová.

Letos v reakci na těžkou havárii přibylo k omezení rychlosti na 70 kilometrů v hodině další dopravní značení. Řidiči v úseku poblíž zvěrkovické křižovatky musejí dodržovat bezpečný odstup. Lidé z blízkého okolí značky většinou respektují, protože mají havárii, o níž se hodně mluvilo, v živé paměti. Přespolní tam ale často porušují předpisy. Stačí se ke křižovatce na chvíli postavit a sledovat provoz.

„Dopravní policie zároveň požadovala zaslepení odbočky na Vesce, která je velmi blízko křižovatky s odbočkou na Zvěrkovice. Protože trasa na Vesce je řešená v rámci obchvatu Moravských Budějovic,“ doplnila Tesařová s tím, že vedlejší silnici na Zvěrkovice si bude řešit kraj.

Ilustrační foto.
Policisté řešili opilce. Tři se hádali, další ležel na chodníku