V minulosti desetkrát odsouzený recidivista podle soudu od roku 2007 do ledna 2011 sliboval prostřednictvím inzerátů vyřízení úvěrů. Za jejich zprostředkování vybíral různě vysoké zálohy od jednoho tisíce až po částky přesahující sto tisíc korun. Když ale zálohy vybral, přestal podle obžaloby s klienty komunikovat, a nikdo z nich už investované peníze nikdy neviděl.

Po složitém a dlouhém dokazování, kdy musely být vyslechnuty desítky svědků, uznal tento čtvrtek 21. září jihlavský soudce Zdeněk Chalupa obžalovaného Rambouska vinným z podvodu a poslal ho na šest let do vězení.

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (červenobílém) a HC Dukla Jihlava  (ve žlutém)) v pardudubické Tipsport areně.
Nováček zaspal úvod, obrana Dukly byla až příliš prostupná

„Trest mu byl uložen jako souhrnný i za podvody z minulosti, za něž už byl pravomocně odsouzen,“ upozornil jihlavský okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Jan Rambousek si již tři roky z šestiletého trestu odseděl. V současné době je na svobodě. Do vězení by se tedy měl vrátit pouze na tři roky. To ale v případě, že se stane čtvrteční rozsudek pravomocným. Zatím tomu tak není, protože státní zástupce i obhájce obžalovaného se po vyhlášení rozsudku k možnosti odvolání nevyjádřili a počkají si až na písemné vyhotovení rozsudku.

Jan Rambousek si rozsudek vyslechnout nepřišel. Požádal soud, aby tak učinil v jeho nepřítomnosti. Obdobně se choval i v průběhu celého soudního procesu. Navíc odmítl vypovídat. V písemném vyjádření zaslaném soudu napsal, že obžalobě sice rozuměl, ale pokud se měl něčeho dopustit, tak už za to byl v minulosti odsouzen.

Obžalobu přednesl státní zástupce u prvního hlavního líčení, které se konalo už v listopadu roku 2013. Přestože obžalovaný Rambousek sám k soudu nechodil, po soudu žádal, aby byla osobně vyslechnuta většina poškozených. Původně jich bylo 132 a k jihlavskému soudu museli přijet z různých koutů Česka. Soud v aktuálním rozsudku počet poškozených korigoval, čímž se i úměrně snížila také původně vyčíslená škoda.

Houbařské úlovky Romany Hrdličkové z Nových Dvorů u Polné.
Našli jste plné koše hub nebo ukázkové hřiby? Pochlubte se ostatním!

„Vzhledem ke složitosti případu i vynesenému rozsudku se ke způsobené škodě lze vyjádřit až po prostudování písemného vyhotovení rozsudku. Ale měla by se pohybovat mezi půl milionem a milionem korun,“ poznamenal Kamil Špelda.

Rambousek si nechával zálohy za slibované úvěry posílat na svůj účet, nebo složenkou na adresu. Z výpovědí poškozených vyplývá, že obžalovaný buď měnil jména, nebo pověřil jiné lidi, aby s klienty jednali. Šlo o jména Haubert, Zelený či Černý. Peníze ale pokaždé skončily na účtu Jana Rambouska.

Rambousek, který měl v době zahájení procesu trvalý pobyt na jihlavském magistrátu, stanul v minulosti před soudy v Náchodě, Znojmě, Žďáře nad Sázavou, Nymburku, Pelhřimově, Brně anebo Berouně.

To, co projednával jihlavský soud, je podle žalobce jakýsi zbytek trestné činnosti obžalovaného. Jde o poškozené, kteří sami od sebe nepodali trestní oznámení, ale byli dohledáni podle plateb na účtu obžalovaného nebo podle poštovních poukázek, které byly zajištěny na poště. Žalobce Kamil Špelda se rovněž netajil tím, že se s podobně rozsáhlým případem podvodu za svou praxi ještě nesetkal. 

Třešticí projížděl peloton traktorů.
Naleštěné traktory Zetor se předvedou v Třeštici