Letošní zbraňo
vá amnestie plní i na Vysočině sklady nelegálně drženými pistolemi, puškami a střelivem. Od 1. července, kdy byla amnestie vyhlášena, už bylo policistům v kraji odevzdáno 53 zbraní – z toho 33 krátkých zbraní, jako jsou pistole a revolvery, a 20 kusů dlouhých zbraní, mezi které patří například vojenské pušky a lovecké zbraně. Nábojů se zatím sešlo 5 767 kusů.

Mezi kuriozity patří různé výbušniny, rozbušky a miny. „Například minulý víkend se dostavil na policejní služebnu v Jihlavě muž, který přinesl dělostřeleckou minu. Ta ovšem technicky nespadá pod amnestii," uvedl Petr Gruber, vedoucí krajského policejního odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. „Takové nebezpečné předměty jsou předány pyrotechnikovi, který je odveze 
a zničí. Jsme ale rádi, že lidé odevzdávají i podobné věci. Oni si zajistí bezpečí a pyrotechnik je bezpečně odstraní," doplnil Petr Gruber.

Tou vůbec nejnebezpečnější odevzdanou raritou však letos bylo 200 gramů semtexu. Výbušninu donesla jedna žena na brněnskou policejní stanici.

Držitel má několik možností

Policisté ovšem důrazně upozorňují, že jakákoli manipulace s výbušninami, minami a protitankovými střelami je velice nebezpečná. Takové nalezené předměty by se vůbec neměly přenášet. Policisté důrazně doporučují přivolat pyrotechnika přímo na místo nálezu a nechat ho jednat odborně.

Jedním z úkolů zbraňové amnestie je přispět k odhalení trestných činů, jako je pytláctví nebo ublížení na zdraví. Má ale také zajistit bezpečí pro samotné držitele a nebezpečné zbraně odstranit z oběhu. „Pokud člověk dá do úschovny zbraň, není stíhán za to, že je držena nelegálně," uvedl Petr Gruber.

Policisté u odevzdaných zbraní zkoumají, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin
a v jakém stavu jsou. Po prověření se pak zbraně mohou vrátit k odevzdávající osobě. „Držitel má půl roku na to, aby si vyřídil platný zbrojní průkaz. Má také několik dalších možností. Držitel může například zbraň někomu darovat nebo si zařídit sběratelský průkaz a zbraň si ponechat s tím, že ji nebude používat. Může ale také požádat 
o znehodnocení, kdy se zbraň poškodí tak, aby se stala nepoužitelnou," doplnil Petr Gruber.

Je zde také možnost nechat poškozenou zbraň opravit. 
To se ale nestává tak často, jelikož odevzdávané zbraně jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu.

Jestliže chce občan získat zbrojní průkaz, musí nejprve absolvovat zkoušky odborné způsobilosti žadatele o zbrojní průkaz. Po úspěšném složení zkoušky je žadateli tento průkaz vydán. Jakékoli používání zbraně bez zbrojního průkazu je trestným činem.

Zbraňová amnestie trvá od 1. července a končí 31. prosince. Expertizy znalců ale mohou trvat ještě dlouhý čas po konci amnestie. Zbraň je možné odevzdat na jakékoli nejbližší policejní stanici.

ANETA HRDLIČKOVÁ