Josef Dubský starší, Josef Dubský mladší a Karel Dubský, známí také jako „zrůdy z karavanu“, tak půjdou definitivně dohromady na třicet let do vězení.

Čtyřiapadesátiletého Josefa Dubského staršího, vůdce celé skupiny, poslal soud na dvanáct let do věznice se zvýšenou ostrahou. Jeho o rok mladší bratr Karel stráví deset let v tomtéž typu věznice a jednatřicetiletý Josef Dubský mladší půjde do věznice s ostrahou na osm let.

Soud prvního stupně ještě nařídil, aby obžalovaní poškozené zaplatili půl milionu korun za způsobené útrapy. „V tomto směru odvolací soud rozsudek zrušil a částku snížil o padesát tisíc korun, které poškozená dostala od Ministerstva spravedlnosti na základě zákona o obětech trestných činů. Jinak bylo odvolání státního zástupce i obžalovaných zamítnuto jako nedůvodné. Rozsudek je tak pravomocný a obžalovaní by měli být přeřazeni z vazby do výkonu trestu,“ konstatoval mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Přeříznuté lano mohlo někoho ošklivě zranit.
Nebezpečný špás. Přeťaté lano na sjezdovce v Jihlavě

Jihlavský krajský státní zástupce Jiří Morava byl toho názoru, že by obžalovaní měli dostat přísnější tresty vzhledem ke zdravotním následkům, které dívka z Jihlavska utrpěla.

Podle soudu se obžalovaní chovali jako organizovaná skupina. Její hlavou byl Josef Dubský starší. Ten se svým synem loni v únoru nejprve z Brna násilím odvezl svou bývalou manželku do Domamili na Třebíčsku. Tam ženu čtyři dny věznil a se svým synem Josefem Dubským mladším ji znásilňovali.

Josef Dubský starší exmanželku propustil, až když se museli zúčastnit soudu v Brně. Žena nic nehlásila. Policistům se s tím svěřila teprve ve chvíli, když byla vyslýchána v souvislosti s únosem dívky z Jihlavska.

Loni v červenci se pak otec a syn dohodli, že unesou nějakou dívku a odvezou ji do svého domu v Domamili. Plánovali, že jim dívka bude po několik dalších let sloužit jako sexuální otrokyně.

Svůj plán chtěli nejprve uskutečnit loni v červenci, kdy se pokusili v Třebíči poblíž obchodního domu unést dvacetiletou dívku.

Do happeningu se zapojili také školáci z jedné jihlavské mateřské školy.
Pacienty s roztroušenou sklerózou podpořil happening se slunečnicemi

Místem projížděli ve vozu Ford Galaxy. Za volantem tehdy seděl Josef Dubský starší. Když dívka procházela kolem auta, chytil ji Josef Dubský mladší za ruku a snažil se ji zatáhnout do auta. Jenže dívka se vysmekla a utekla. Tehdy zjistili, že ve dvou se jim únos dívky nepodaří. Aby své šance na úspěch zvýšili, přibrali do party Karla Dubského.

Když loni 15. srpna celá rodina včetně Karla Dubského projížděla Vysočinou, zastavila u autobusové zastávky u Řídelova na Jihlavsku, kde na svého přítele čekala osmnáctiletá dívka.

Karel Dubský a Josef Dubský mladší dívku proti její vůli natlačili do auta a odvezli z Vysočiny do autokempu Lučina na Hodonínsku. Karel Dubský i Josef Dubský starší dívku drželi v karavanu, kde ji znásilňovali. Dívce se podařilo z karavanu utéct druhý den ráno a vyhledala pomoc na recepci kempu.

Soud zvolil přísné tresty i kvůli tomu, že unesená dívka trpí vážnou posttraumatickou stresovou poruchou, což se dá kvalifikovat jako těžká újma na zdraví.

Navíc byla v době únosu několik dní v jiném stavu. Josef Dubský mladší dostal nejmírnější trest, protože soud uznal, že byl pod vlivem svého násilnického otce Josefa.

Mořeplavec Tomáš Kůdela bude o svém cestování povídat ve čtvrtek 21. září od 17 hodin v jihlavské městské knihovně.
Cestou z Bermud na Azory byl Kůdela sám s oceánem